Verkiezing jeugdambassadeurs op 20 april

Geen bezwaren meer vanuit NJP

De verkiezing van de jeugdambassadeurs, die sedert 28 juli 2018 gestagneerd was, zal op 20 april 2019 plaatsvinden. Tijdens de openbare vergadering van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) op 6 april 2019 hebben 13 jeugdambassadeurskandidaten zich gepresenteerd aan de jeugdvertegenwoordigers. Uit de 29 NJP-leden hebben 22 de vergadering bijgewoond. Daarbij is het kennismakingsbezoek vlekkeloos verlopen. De kandidaten hadden elk 10 minuten de ruimte om de jeugdvertegenwoordigers te overtuigen waarom ze geschikt zijn voor de functies van Caricom Youth Ambassador (CYA) en UN Sustainable Development Goals (UN SDG).
Voor de UN SDG-functie zijn er 5 jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar gekandideerd, te weten: Sivern Hammen, Geneva Becker, Carol Wens, Charmain Pansa en Stefanie Lauchman. Voor de CYA-functie zijn er 8 kandidaten geselecteerd tussen de 17 en 27 jaar: Josafath Kanape, Gilton Amoksi, Jason Prisiri, Dwight Prade, Miguel Abili, Georgette Grootfaam, Jill Sumter, en Michelle Belfor. Voordat deze 13 jongeren zichzelf presenteerden aan het NJP, werd de verkiezingscommissie samengesteld. In deze commissie nemen zitting: Emanuel Sanvisie (voorzitter), Majenka Dominie (ondervoorzitter), Kedescha Ansoe (secretaris), Vince Dalen (lid), Xavier Biegman (lid), Samir Gobind (lid), en Hakiem Lalmahomed (lid).
Binnen het NJP heeft de verkiezing van de jeugdambassadeurs voor veel wrijving gezorgd nadat de NJP-leiding op 21 juli 2018 erachter kwam dat de lijst van de kandidaten geen zuivere koffie is. Deze lijst was overigens niet van tevoren toegestuurd naar het NJP. Dit adviesorgaan eiste daardoor verantwoording van het ministerie. Gaandeweg trok de kandidaat Jamil Starke zich terug, terwijl de kandidaat Edgar Sampie niet meer voldeed aan de vereiste leeftijdsgrens om mee te kunnen doen aan de verkiezing als gevolg van het maandenlange dispuut tussen het NJP en het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Het ministerie besloot op een gegeven moment om het gehele proces rondom de verkiezing van de jeugdambassadeurs opnieuw te starten. Zo keerde de rust in het NJP ietwat terug. Via De Boodschap maakte het ministerie op 16 januari 2019 bekend dat de procedure voor de werving en selectie van de 13 jeugdambassadeurskandidaten achter de rug is. De bal lag volgens het ministerie op de speelhelft van het NJP om de verkiezing verder voortgang te geven. Uiteindelijk heeft het NJP samen met het ministerie compromis bereikt over de datum van de jeugdambassadeursverkiezing: 20 april 2019.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: