Vliegtuigpassagier: 'We keken door het raam en zagen de boomtoppen al'

1 Vliegtuigpassagier‘We keken door het raam en zagen de boomtoppen al. We zagen ook het stationgebouw. De wielen waren al uitgezet. We dachten dat het vliegtuig zou landen.’ Passagier J.L. vertelt zijn ervaring aan Dagblad Suriname. J.L. zat afgelopen woensdag 3 april samen met zijn echtgenote R.B. aan boord van de Airbus A340-300 van Belgium Air. Dit toestel is ingehuurd door de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), om vluchten vanuit Amsterdam naar Paramaribo uit te voeren. Het gaat om vlucht PY 993 vanuit Amsterdam naar Paramaribo. Het echtpaar dat met vakantie in Nederland vertoefde, stapte op woensdag vanuit Schiphol in het toestel, met als eindbestemming de Johan Adolf Pengel Luchthaven, Suriname.
Bemanningsleden lief en aardig

Volgens J.L. is de reis van bijkans 8 uren heel rustig en probleemloos verlopen. De bemanningsleden die deels uit Belgen en gedeeltelijk uit Surinamers bestond, typeert hij als ‘allemaal heel lief en aardig’. Maar het laatste deel van de vlucht, namelijk het landingsproces is in eerste instantie niet naar wens verlopen, heeft J.L. ervaren. Deze passagier die vaker naar het buitenland afreist, is zich goed doordrongen van het feit dat het landen, het omlaag brengen van het vliegtuig en op de grond plaatsen, de meest moeilijke klus is van de piloot.
Piloot maakt landing bekend

Zoals gebruikelijk heeft de piloot bekendgemaakt dat het vliegtuig zou landen. Iedereen moet zijn veiligheidsgordel omdoen. ‘Dit is het moeilijkste deel van de vlucht. Je houdt je hart vast’, vertelt J.L. Hij zat naast het raam en keek naar buiten. ‘We zagen de boomtoppen al. Ook het stationgebouw. En de wielen waren ook al uitgezet.’ Waar J.L. dacht dat het vliegtuig zou landen, voelde hij het toestel wankelen en met grote snelheid weer naar boven gaan. ‘We voelden aan dat iets niet goed was. We kregen het gevoel dat iets mis was. Op zulke momenten rest je geen andere keus dan te bidden dat alles goed verloopt’, drukt J.L., die enkele fracties van seconden uit in woorden. ‘Er zat ook een dame met een kind, een heel vrolijk kind. Gedurende de hele vlucht spraken en lachten zij. Toen ik naar haar keek op dat moment, zat zij zachtjes te huilen. Ook andere passagiers lieten hun tranen de vrije loop.’ J.L. geeft aan dat de angst aan boord van het toestel zich niet heeft geuit in enige rumoerigheid of gegil. Integendeel was het heel stil in het toestel.
Piloot heel kordaat en professioneel opgetreden

‘De piloot heeft zich tot het uiterst ingespannen om weer omhoog te gaan.’ J.L. is deze handeling van de piloot zeer dankbaar. De piloot is ook nog transparant en eerlijk geweest om, alvorens hij het toestel weer naar boven bracht, zich te verontschuldigen en aan te geven dat de eerste landing niet is gelukt en zij weer een rondje gaan vliegen. ‘Hij zei van ‘sorry, de eerste landing is niet gelukt, we gaan weer een rondje vliegen’.’ Deze handeling van de piloot wordt door de passagier aangemerkt als heel kordaat en professioneel. Dit zorgde ervoor dat de passagiers moed werd ingesproken. ‘We hebben toen een grote ronde gemaakt en de piloot heeft het toestel de tweede keer heel veilig en keurig op de bodem gebracht’, aldus een verheugde J.L. ‘We waren allemaal blij en hebben geapplaudisseerd.’
Piloot heeft erger voorkomen

De passagier die vaker naar andere landen afreist, heeft een dergelijke ervaring voor het eerst meegemaakt. Turbulentie in de lucht, hier is hij bekend mee. ‘Daarvoor ben je niet bang. Dat is in een andere sfeer. Die heeft te maken met weersomstandigheden.’ J.L blijft erop wijzen dat hij de piloot heel erkentelijk en dankbaar is dat het toestel veilig is geland. ‘Het was maar een fractie van 3 tot 5 seconden. Had hij het toestel niet weer naar boven gebracht met een grote vaart, dan was het misschien afgelopen met ons allemaal.’
Gebeurtenis op beeld vastgelegd

Deze gebeurtenis is eveneens gefilmd door familieleden, die de komst van het toestel zaten af te wachten op de Johan Adolf Pengel luchthaven. In die video is duidelijk te zien dat het vliegtuig dat heel laag vliegt, voor de eerste maal niet kan landen, even enkele zwenkbewegingen maakt met de vleugels en vervolgens met een grote vaart de lucht invliegt om voor de tweede maal feilloos terecht te komen op de Surinaamse bodem. Ook voor deze personen was het een moment om even de adem in te houden. De SLM huurt voorlopig een Airbus A340-300 van Air Belgium om de vluchten vanuit Amsterdam naar Paramaribo kunnen uit te voeren. De eigen A340 van de SLM staat bijkans 3 maanden in Duitsland voor onderhoud. Dit toestel wordt eind mei terugverwacht.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: