Verkoop fluctueert op Centrale Markt

2Het dalen en stijgen van de verkoop onder de centrale Markt.1De laatste tijden zijn de prijzen van groentesoorten aan het stijgen. Op grond hiervan voerde Dagblad Suriname gesprekken met een paar standhouders en consumenten. “Groente was begin van het jaar nog goedkoop tot een week geleden en nu zijn de prijzen heel snel gestegen”, zegt een consument. “Ik koop mijn groente bij de groothandel en daar zijn de prijzen al gestegen. Ik als verkoper wil geen verlies lijden, vandaar dat de groenteprijzen op de markt ook stijgen”, geeft een standhouder aan.
Volgens de meeste standhouders zijn de prijzen gestegen, omdat de eerste Navaratri nadert. Dit jaar is Navratri van 6 tot 14 april. Navratri is een religieuze periode en in principe is het een avond van feest, dans en aanbidding voor de Hindoes. De festiviteiten duren negen nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga, één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva. Gedurende Navratri zijn de meeste Hindoes vegetarisch, waardoor dit invloed heeft op de aankoop van groente. Hoe de aanloop al niet zo groot is, zitten de standhouders in de meeste gevallen met hun groente en dat is groot verlies. “Wij kunnen de volgende dag niet met dezelfde groente komen. Consumenten hebben graag dat er verse groente wordt verkocht. Niemand zal gedroogde of flauw uitziende groenten willen kopen”, zegt een standhouder. De tweede Navratri kan in september of oktober zijn en dat zal weer invloed hebben op de prijzen van groente. Na Navratri kunnen de prijzen misschien weer gaan dalen, maar het hangt mede af van de temperatuur en het seizoen, geeft een andere standhouder aan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: