Dwangsom Nature Beauty opgelopen tot SRD 30 miljoen

De Staat Suriname, waaronder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), is in de case tegen het goudbedrijf NV Nature Beauty tot twee keren toe veroordeeld. Volgens advocaat Manhar Ramman heeft de minister van NH het eerste vonnis van de rechter niet uitgevoerd, zoals de rechter NH had veroordeeld. In de eerste case is de staat veroordeeld om het bedrijf een verlengingsbeschikking te verstrekken. De staat heeft zich echter na de betekening niet gehouden aan de termijn waarin de beschikking verstrekt moest worden. Daarnaast heeft de staat niet de verlengingsbeschikking verstrekt zoals door de rechter bevolen. De verstrekte beschikking verschilde fundamenteel van de oorspronkelijke beschikking. De rechter is vervolgens in de tweede case wederom ertoe over gegaan om de staat te veroordelen vanwege onterecht wijzigingen in de beschikking. De staat is toen weer bevolen om de beschikking te herstellen. De staat is hier in hoger beroep gegaan. Echter is het vonnis uitvoerbaar bij voorraad.
In beide zaken werd aan de staat dwangsommen opgelegd. Volgens het eerste vonnis moest de beschikking binnen een week na uitspraak zijn verstrekt op straffe van een dwangsom van SRD 10.000.000. De staat werd ook veroordeeld om aan derden uitgegeven beschikkingen ter uitoefening van mijnbouwrechten op dit perceelland in te trekken. Hier was er ook een dwangsom van maximaal SRD 10.000.000. In de tweede casus werd voor de correctie van de beschikking wederom een dwangsom tot maximaal SRD 10.000.000 opgelegd in het vonnis. Uitgerekend komen de dwangsommen op SRD 30.000.000, die verhaald worden op aandelen van de staat bij Staatsolie, Newmont, Rosebel en Grassalco. De beslagleggingen zijn al compleet. Daarvoor is er al een verklaringsprocedure ingesteld.
Elke beschikking is verbonden aan een termijn ter inschrijving bij Glis. Ondanks Nature Beauty niet de gewenste beschikking had ontvangen, heeft zij die moeten inschrijven bij Glis. Deed zij dat niet, zou de beschikking vervallen, en zat het bedrijf in andere problemen. De inschrijving deed zij onder protest. De staat is over dit voorbehoud ook per schrijven medegedeeld. Dagblad Suriname is in contact geweest met een van de aandeelhouders van Nature Beauty. Die stelt dat het bedrijf keer op keer de rechter heeft kunnen overtuigen met bewijzen van zware corruptie op het ministerie van NH. Hij spreekt over vervalste documenten, antidatering, leugens en bedreigingen etc. “Ze wilden onze concessie niet verlengen en zouden het dat weer uitgeven aan hun eigen mensen”, aldus de aandeelhouder.
Minister Dodson stelt dat er afspraken zijn gemaakt met de Matawai gemeenschap om geen concessies te verstrekken aan Nature Beauty. “Het ministerie had met de granman van Matawai een afspraak dat wij de concessie niet zouden verlengen. Nature Beauty heeft één of andere krutu met de granman belegd. Zij hebben naast het feestje de granman zo ver kunnen krijgen om te tekenen dat zij de concessie konden krijgen. Daarmee is het bedrijf naar mij gekomen. Ik weet niet wat heeft gemaakt dat de granman van gedachte is veranderd. De granman heeft mij niet gemeld dat hij van gedachte is veranderd. Afspraak is afspraak. Nu sleept Nature Beauty mij naar de rechter. Ik heb de granman naar verantwoording gevraagd, want hij zet mij in problemen. Hij zegt dat hij eigenlijk gepakt is met valse voorwendselen”, vertelde Dodson.
De bewindsman stelt dat er direct na het vonnis van de rechter werk van is gemaakt om de concessierechten te verstrekken conform wat de rechter heeft gevonnist. “Ik bemoeide niet meer, want als de granman heeft getekend, is het hun zaak”, vertelt Dodson. Volgens Ramman heeft de staat echter geen rekening gehouden met de gevonniste termijnen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: