Sham Binda: “Adhin heeft zich verlaagd tot het niveau van zijn partijgenoten”

De poging van de vicepresident (vp) tevens ondervoorzitter van de NDP, Ashwin Adhin, om de NDP-aanhangers gerust te stellen over de economische gesteldheid van Suriname, heeft zeer averechts gewerkt op grote delen van de samenleving. Met zijn betoog tijdens de NDP-massameeting op 29 maart heeft Adhin volgens critici uitsluitend zijn partijpolitieke kant getoond, terwijl er van een vp een ietwat objectieve houding wordt verwacht. “Het is nu meer dan ooit duidelijk dat er politiek wordt gespeeld met de toekomst van het land. De vp heeft zich verlaagd tot het niveau van zijn partijgenoten, want van een ontwikkeld mens verwacht je een betere analyse”, is de opvatting van de ondernemer Sham Binda in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij accentueert dat Adhin met zijn ‘paars’ hart enkele zaken heeft bevestigd: er is niets mis met lenen, de natuurlijke hulpbronnen hebben een waarde van meer dan USD 200 miljard, het overheidsapparaat wordt vormgegeven door 83.000 personen, waarvan de salarissen gefinancierd worden uit leningen, en de staatsschuld bedraagt USD 2.5 miljard. Binda betreurt het dat een persoon met een bepaalde educatieve bagage tot deze conclusie komt. “De vp zou zijn eigen ontwikkeling beter moeten waarderen. Welk bewijs is er dat de Surinaamse bodem een waarde heeft van meer dan USD 200 miljard? Je kan geen schulden maken op basis van een schatting. Het schijnt dat de regering niet voor sanering heeft gekozen, anders zou het overheidsapparaat niet uit 83.000 mensen bestaan.”
Binda moest overigens zijn wenkbrauwen fronsen toen Adhin zonder enige twijfel kenbaar maakte dat er ondertussen 83.000 ambtenaren aan een baan zijn geholpen. Met dit aantal is het namelijk kristalhelder waarom de conceptbegroting niet in evenwicht is. “Op deze manier krijg je nooit een sluitende begroting; tegenover die 83.000 mensen zijn er alleen kosten en geen opbrengsten. Er is nog steeds geen gewenste productie in het land.” Dat er externe financiële hulp nodig is voor de uitbetaling van de salarissen is het bewijs dat de solvabiliteit van de overheid in gevaar is. “Adhin is dus niet erin geslaagd om het publiek enthousiast te maken met zijn paars getint betoog. Het zou goed zijn als hij ook wat informatie prijs had gegeven over de rente van de staatsschuld van USD 2.5 miljard en de afbetalingsvoorwaarden”, aldus Binda.
KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: