Personen zonder glo-getuigschrift in dienst als bestuursambtenaar

Rajiv Ramsahai (NDP)
Rajiv Ramsahai (NDP)
‘Mensen worden bevorderd die niet kunnen schrijven’

NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai vraagt zich af hoe personen, die niet eens de lagere school hebben afgerond, aangesteld kunnen worden als bestuursambtenaar. “Moeten er geen richtlijnen zijn voor personen die bestuursambtenaar worden? Ik heb nooit een sollicitatie gezien waar men kan solliciteren om bestuursambtenaar te worden, maar ik zie wel op het veld dat personen, die niet eens beschikken over een getuigschrift van het gewoon lager onderwijs (glo), bestuursambtenaar worden”, zei de politicus uit Commewijne gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. De NDP’er vindt dat minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling een profielbeschrijving moet geven van de bestuursambtenaar, daar dit in de praktijk voor behoorlijk veel verwarring zorgt. Volgens Ramsahai moeten deze aangetrokken personen bovendien naar het Instituut voor Opleiding Bestuursambtenaren in Suriname (Ibas) voor de mbo-opleiding voor bestuursambtenaren in Suriname. Het probleem is echter dat deze Ibas-opleiding al zeker twee tot drie jaren niet gedraaid wordt. Erger nog, de personen die deze opleiding al met succes hebben afgerond, kunnen tot nu toe niet in aanmerking komen voor een bevordering.
Beroep was vroeger zwaar gepolitiseerd
Abop-parlementariër Marinus Bee, die ook eerder onderdeel is geweest van de bestuursdienst, ondersteunde de oproep van de NDP’er. Volgens de Abop’er was het beroep van bestuursambtenaar vroeger zwaar gepolitiseerd, waardoor de voormalige minister van RO, Michel Felisi, tijdens de Nieuw Front regeerperiode de Ibas-opleiding in het leven moest roepen om zo de functie en bevorderingen te koppelen aan studie. “Nu horen wij dat mensen worden bevorderd, die niet eens kunnen schrijven. Ze voldoen dus niet aan de eisen zoals vervat in die functieomschrijving”, stelde Bee. Hij vindt dat de regering goed hiernaar moet kijken en tenminste een lijst van bevorderingen van de afgelopen twee jaren het parlement moet doen toekomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: