Eén leerkracht moet meerdere klassen draaien in binnenland

Brunswijk: ‘Geen water en elektriciteit voor leerkrachten’

De ‘onmenselijke woon- en werkomstandigheden’ van onderwijsgevenden in het binnenland, is gisteren een heet hangijzer geweest tijdens de eerste dag van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk moeten deze onderwijsgevenden onder onmenselijke omstandigheden in het binnenland wonen, doordat zij noch over water en noch over elektriciteit beschikken. “Terwijl mensen hier werk zoeken, moet een leerkracht op bepaalde plaatsen twee klassen draaien”, voerde de parlementariër aan. Zo een geval doet zich volgens hem momenteel voor in het dorp Karmel, dat ligt aan de Tapanahonyrivier in Oost Suriname. Volgens de Abop-topman kan zo een leerkracht het werk dan niet aan, waardoor de kwaliteit van het onderwijs afneemt. “Deng sma sang e go drape, na pina deng e go tek in a binnenland. De situatie is niet goed. Recent is een hele school te Godo Olo ingestort. Het zijn zaken waarnaar wij moeten kijken”, aldus Brunswijk.
Misiekaba: pas afgestudeerden kweekschool zitten zonder werk
De Abop-topman kreeg ondersteuning van NDP-fractieleider Andre Misiekaba. De NDP’er vraagt zich ook af waarom leerkrachten in het binnenland moeten overwerken, terwijl er honderden pas afgestudeerde leerkrachten zijn die geen werk kunnen vinden. Hij vindt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur extra aandacht gaat vestigen aan dit probleem. “Ze staan op hele lange wachtlijsten van Onderwijs. Laten wij van de regering horen waarom onze jonge mensen, die afstuderen van de kweekschool, geen werk kunnen vinden. Want we horen elke keer uit het veld dat één leerkracht twee tot drie lokalen moet draaien”, benadrukte Misiekaba.
Gajadien: 2 leerkrachten en 128 leerlingen in Tepu
VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, wiens partij de laatste tijd vaker in het binnenland is, vulde de rij aan met problemen in het binnenland. Volgens Gajadien is er een enorm leerkrachtentekort te boven-Suriname. In het dorp Tepu zijn er volgens hem twee leerkrachten die les moeten verzorgen aan 128 leerlingen. “Als je kijkt naar wat voor materiaal ze voor het heel jaar hebben gekregen van onderwijs: Twee flessen chloor en twee balen toiletpapier voor het heel jaar. In Palumeu is er geen zesde klas en zijn er maar vier leerkrachten. Er moet een structureel beleid komen”, aldus de VHP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: