Harrynannan Oemraw: ‘De vp liegt, hij doet niks voor de sector’

Frontfoto2‘De vp liegt. Hij doet niks voor de sector’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, in gesprek met Dagblad Suriname. Dat juist de vicepresident Ashwin Adhin op het politiek podium aangeeft dat er sprake zou zijn van een revolutie binnen de agrarische sector, maakt Oemraw heel boos. ‘Die man had ons het afgelopen seizoen niet eens ontvangen op kantoor. We stonden maar te wachten bij het regeringsgebouw aan de Dr. Sophie Redmondstraat waar hij zit’, brengt hij ter herinnering. Oemraw kan zich behoorlijk over opwinden wanneer beleidsmakers slechts met mooie praatjes komen op het politiek podium, terwijl ze in werkelijkheid totaal niets voor de sector doen.
Volgens Oemraw weet de vp heel goed dat het reeds geruime tijd verschrikkelijk slecht gaat binnen de sector. ‘We hebben die petitie voor hem achtergelaten. Er zou contact met ons opgenomen worden. Wel, ze hebben ons nooit gebeld.’ Volgens Oemraw kan hij de houding van de beleidsmakers naar de rijstverbouwers slechts in een zin formuleren: ‘de regering heeft geen oor voor onze problemen’. Ook een gesprek aanvragen met de president middels een petitie is in een fiasco uitgemond.
Momenteel is de oogst in volle gang. Maar het overig deel van de ingezaaide padie, die nog niet in bloei is, wordt geteisterd door de droge periode. ‘De Wakaypomp draait ook niet. Er is geen brandstof en de generator is kapot. Ook de pomp van Wageningen kan in de droge periode niet functioneren vanwege het dichtslibben van de inham. En het gehalte aan zout in de Nickerierivier is hoog. Dan komt de vp allerlei dingen zeggen op het podium’, aldus een geïrriteerde Oemraw. Hij verduidelijkt niets tegen de beleidsmakers te hebben, maar zou het gepast vinden als ze tenminste een luisterend oor zouden hebben voor de rijstboeren. ‘We hebben geïnvesteerd door het planten van rijst. We willen onze investeringen terugverdienen.’ Opkomen voor een betere prijs voor hun padie heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Een baal padie wordt voor SRD 85 opgekocht, terwijl de kostencalculatie voor een baal padie SRD 133 bedraagt. ‘En in Paramaribo doen geruchten de ronde dat er SRD 100 wordt betaald voor een baal.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: