‘NDP stuwt kosten verkiezingscampagne 2020 omhoog’

Hand-outs waaronder pamfletten worden verdeeld. Daarbij horen persoonlijke motivatiegesprekken om de samenleving te bewegen, de paarse partij te volgen
Hand-outs waaronder pamfletten worden verdeeld. Daarbij horen persoonlijke motivatiegesprekken om de samenleving te bewegen, de paarse partij te volgen

Politicus Hesdy Pigot, hoofdbestuurslid van de NPS
Politicus Hesdy Pigot, hoofdbestuurslid van de NPS

De NDP heeft landelijk haar resort-, wijk-, straat – en huis-aan-huis-campagnes opgevoerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van soundtrucs. De bewoners van Maikoeproject werden ook benaderd
De NDP heeft landelijk haar resort-, wijk-, straat – en huis-aan-huis-campagnes opgevoerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van soundtrucs. De bewoners van Maikoeproject werden ook benaderd
‘Onder het bewind van de NDP zijn de kosten van alles, inclusief de organisatie van de verkiezingen met meer dan 150% gestegen. Het gros van de partijen is bij voorbaat al uitgeschakeld, omdat zij de verkiezingscampagne niet kunnen bekostigen. Goede bedoelingen en een solide ontwikkelingsvisie zijn bij lange na niet voldoende om verkiezingswinst te behalen’, zegt politicus Hesdy Pigot.
NDP breekt de nek van kleine politieke partijen
‘De verkiezingen worden gefinancierd uit de staatsbegroting. De Nationale Democratische Partij (NDP) stuwt de kosten van de algemene verkiezingen van 2020 omhoog. De NDP gooit er zoveel geld, andere middelen en handelingen tegenaan, dat de meeste politieke partijen geen schijn van kans hebben om mee te doen aan de verkiezingen. De barricades die door de huidige machthebbers worden opgeworpen, zijn zondermeer bedoeld om de nek van tegenstanders met geld en politiek geweld te breken. Er worden zoveel barricades opgeworpen dat zelfs het opbouwen van een verkiezingscampagne voor de meeste partijen haast onmogelijk is geworden.’
Duurste verkiezingen allertijden
‘De aanstaande verkiezingen worden de duurste verkiezingscampagne allertijden. De verkiezingsbegroting van 2020 is nog niet vastgesteld. De begrotingsbehandeling 2019 ligt nog onder de hamer van De Nationale Assemblee. Ingewijden stellen dat de officiële begroting de honderd miljoen SRD ver zal overschrijden. Dit bedrag betreft slechts een deel van wat de regering, in naam van de overheid, zal uitgeven. De Surinaamse verkiezingen van 2010 hebben meer dan SRD 40 miljoen gekost. Die van 2015 hadden kostenplaatje ver boven de SRD 100 miljoen. In dat jaar hebben de verkiezingen de overheid om en bij SRD 250 per kiesgerechtigde gekost. Vergeleken met 2010, is dat een stijging van meer dan 100%. De benoeming en installatie van het parlement, de president en vicepresident zijn daar niet bij berekend.’
Suriname vergeleken met andere landen
Ter vergelijking haalde Pigot aan dat in de Verenigde Staten, Europa en andere gebieden de verkiezingskosten van de overheden schommelen tussen de 1 en 3 US$ per kiezer. Brazilië bijvoorbeeld is US$ 2,30 kwijt per kiezer. Suriname steekt daar, met SRD 250 per kiezer, wel tien keer bovenuit. “Het is voor mij zonneklaar dat er iets fundamenteels mis is met de verkiezingsbegrotingen van de NDP-regeringen.’
De ware kosten liggen veel hoger
Volgens NPS- hoofdbestuurslid Pigot moeten bij het bepalen van hoeveel de verkiezingen per kiezer hebben gekost de uitgaven van alle politieke organisaties, ongeacht wie de kosten gemaakt heeft, opgeteld worden om achter de ware kosten te komen.
Machtswisseling bij de Centrale Bank onderdeel van NDP- verkiezingsstrategie
De verkiezingsbegroting van 2020 wordt door Pigot bij voorbaat bestempeld als misleidend. De NDP wordt in de samenleving ervan beschuldigd dat zij, tegen alle regels in, op grote schaal overheidsmiddelen inzet om partijpolitieke propaganda te voeren. ‘Er wordt met overheidsgeld, pakketten, grondbeschikkingen en andere cadeautjes gestrooid om stemmen te kopen. Menigeen is de mening toegedaan dat de abrupte wisseling van de wacht bij de Centrale Bank van Suriname ervoor moet zorgen dat de regering alles in het werk kan stellen om de verkiezingen te winnen.’
Populistische ontwerpbegroting 2019
De ingediende ontwerpstaatsbegroting 2019 van SRD 15 miljard wordt door de spreker aangemerkt als populistisch. Het is zo in elkaar gezet om in het verkiezingsjaar ‘mooi weer’ te kunnen spelen, met als doel de verkiezingen te winnen.
HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: