Miljardendeal met Dalian voor aanpak infrastructuur en kustbescherming

Overeenkomst wordt ondertekend door Wu Quiong (general manager Dalian en Patrick Pengel, minister OWT&C (foto: Kavish Ganesh)
Overeenkomst wordt ondertekend door Wu Quiong (general manager Dalian en Patrick Pengel, minister OWT&C (foto: Kavish Ganesh)
Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft op 17 januari 2019 een commercieel contract voor het Dalian 5 project ondertekend met aannemer China Dalian International Economic & Technical Cooperation Group. Daarnaast is er ook een Dalian Coastal Protection overeenkomst ondertekend. Dalian 5 is een van de grootste projecten die Suriname in de afgelopen 20 jaren van samenwerking met Dalian heeft ondertekend. In het kader van Dalian 5 zullen er infrastructurele werken van in totaal US$ 400 miljoen (bijkans SRD 3 miljard) in Suriname worden uitgevoerd.
Dalian 5
Het complete project bestaat uit de reconstructie van wegen en aanverwante ontwateringsinfrastructuur van nationale aard, alsook op het niveau van woongebieden en districten. Een aantal zaken dat in Dalian 4 is weggelaten, worden in Dalian 5 meegenomen. De wegstrekking Latour- Tout Lui Fout Kanaalweg krijgt een opwaardering van 2 rijstroken naar 4 rijstroken (met bijbehorende rotondes en soortgelijke verkeersafwikkelingsvoorzieningen). Daarnaast krijgt de Parabrug ook een reconstructie naar 2 rijstroken. Verschillende wegen in Paramaribo, Wanica en Brokopondo worden bij de uitvoering van dit project gerehabiliteerd.
Kustbeschermingsprogramma
Bij Weg naar Zee zal er gewerkt worden aan de aanleg van kustbeschermingswerken. Dit zal komen tussen het crematieoord en de Brantimakasluis, over een lengte van circa 8 km. Er zullen oevererosiemaatregelen geïmplementeerd worden te markt Nickerie (circa 400 m) en te Paradise (circa 1 km). Al decennialang worden een aantal gebieden langs de kust van Suriname (ook langs de rivieroevers) bedreigd door erosie. Het Ontwikkelingsplan stelt dat aan deze erosie een halt toegeroepen zal worden. De tijd is thans aangebroken om de oeverbeschermingsprojecten ter hand te nemen.
Vliegende start
“Ik ben ingenomen met de samenwerking tussen Dalian en de overheid van Suriname”, zei de Chinese ambassadeur, Lui Quan, in zijn toespraak. De ambassadeur is ruim 5 maanden in Suriname. Infrastructuur, merkt hij op, is één van de basisbehoeften van Suriname voor ontwikkeling. In het Nationaal Ontwikkelingsplan 2017-2021 zijn kort, midden en lang termijn ambities voor Suriname opgenomen. Infrastructuur is belangrijk voor de economische doelen.
In 2010-2015 tot heden zijn infrastructurele projecten uitgevoerd door de regering. Desalniettemin is er volgens minister Patrick Pengel meer nodig. Dit, om de woon- en sociale mobiliteit binnen gebieden zodoende te verbeteren. De voorbereiding van al deze voorzieningen is binnen Dalian 4 afgerond. Pengel stelt dat dit zal zorgen voor een vliegende start in de uitvoering.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!