Hanoeman: “Staking OBS is gevaarlijker dan staking leraren”

De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) bevindt zich thans in een onderhandelingsfase met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om de betaling van de loonsverhoging van 40% te realiseren. Hiertoe heeft OBS vaker gedreigd met het voeren van acties. Voor wat betreft de uitbetaling van de reguliere bezoldiging aan de schoolvervoerders is vaak gebleken dat zich eerst een overmachtssituatie (gebrek aan schoolvervoer) moet voordoen om de rust terug te laten keren. Ook de NVB-vervoerders zijn niet bespaard van de overmachtssituatie.
Voor de onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman is deze werkwijze niet één die raakvlakken vertoont met het ‘kind-staat-centraal’ uitgangspunt dat de Onderwijsminister Lilian Ferrier meerdere malen heeft gepredikt. Hij vraagt zich dus af waar deze intentie ineens is gebleven. “De kinderen kunnen vaak niet vervoerd worden naar school. Dit is verschrikkelijker dan een staking van de leraren. Bij een staking van de leraren ontstaat er een achterstand die weer ingelopen wordt, maar bij OBS krijgen de leerlingen te maken met een niveauverschil. Kinderen die ver wonen, bouwen namelijk een blijvende achterstand op in de leerstof. En dit is gevaarlijker dan een onderwijsstaking”, accentueert Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij vraagt zich af hoe Ferrier zal inspelen op het fenomeen van partiële achterstanden bij de leerlingen, aangezien het kind bij haar centraal staat. In de optiek van Hanoeman heeft het geen nut als de minister pas wanneer het kalf verdronken is (wanneer er landelijk slechte schoolresultaten zijn behaald) haar bezorgdheid zal uiten. “Nu is de tijd om in te grijpen.” De rust is vooralsnog in tact binnen OBS, echter is de kans op een escalatie niet uitgesloten. “Ik wil weten hoe de minister de zaak van haar zijde uit zal aanpakken. Als je die schoolvervoerders in dienst heb genomen, moet je ervoor zorgen dat er vanaf het begin een begroting wordt gemaakt, zodat de betaling voor het schoolvervoer niet in gevaar komt”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!