Vertoeven in de storm

We komen ze overal tegen, gewone mannen en vrouwen vechtend tegen de stormen van het leven, stormen die jouw leven op hun grondvesten doen schudden. De ene is misschien in de steek gelaten door haar man, de ander worstelt met zijn identiteit, weer een ander vecht tegen ziekte of is op de vlucht voor het geweld enz. Ook Suriname verkeert in een alles verwoestende storm die angst en onzekerheid zaait. Wij kennen de storm en vaak willen we niets liever dan dat de storm gaat liggen. We willen de storm ontwijken of de storm zo snel mogelijk achter ons hebben. Velen raken in paniek, worden bang, worden bitter, raken hun vertrouwen in God kwijt.
Maar wat we vaak vergeten is dat het God zelf is die ons de storm instuurt. Hij doet dat omdat we alleen in die storm kunnen leren wat we moeten doen om die stormen aan te kunnen. Hij leert ons om met allerlei heftige situaties om te gaan:
– Bij hevige regen hebben we de neiging om te bidden om minder regen. Dat moet je niet doen, je kunt tijdens die grote stortregen beter vragen om een betere paraplu om je tegen die regen te beschermen.
– Vaak zijn we op zoek naar de juiste partner, iemand die bij je past. Je kan beter je energie gebruiken door te werken aan de juiste relatie. Want niet de heftige gevoelens aan het begin van een relatie zijn belangrijk maar hoeveel we om elkaar blijven geven tijdens en aan het eind van de rit.
– Soms gooien mensen letterlijk en figuurlijk met stenen naar je. Je wordt boos en hebt er verdriet van. Dat is echter tijdverspilling. Jij bent de architect van je leven dus kun jij je beter afvragen wat je met die stenen zal doen: maak je er een muur van of bouw je er een brug mee.
– Wij mensen zijn geneigd om altijd op zoek te gaan naar een mooi gezicht, je kunt echter beter op zoek gaan naar een mooi hart want mooie dingen zijn niet altijd goed, maar goede dingen zijn altijd mooi.
– Het leven kan je soms bijten en dan verlang je intens naar een paar goede kaarten om een prettiger leven te hebben. Mijn wens aan alle Surinamers voor 2019 is, blijf niet verlangen naar of je focussen op een paar goede kaarten! Veel belangrijker is hoe jij die kaarten die je al in je hand hebt, gebruikt of uitspeelt.
Laten we het vertrouwen in God niet verliezen, laten we erop vertrouwen dat Hij weet waarom hij ons de storm instuurt en dat Hij ook tijdens de storm naast ons zal staan en laten we Hem danken voor zijn leiding.
“Het verschil tussen God en mens is, God geeft, blijft geven en vergeeft. Maar de mens krijgt, krijgt en vergeet.”
Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!