Vuilophaalcapaciteit Suriname meer dan afvalproductie

1Vuilophaalcapaciteit Suriname meer dan afvalproductie1Waar gewoond, gegeten en gewerkt wordt, wordt afval geproduceerd. Afval is een groot probleem in Suriname. Onvoldoende of slecht beheer van afval kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Het kan ook risico’s opleveren. Zo kan er vervuiling van grond -en oppervlaktewater optreden en ook verontreiniging van de bodem. Dit kan schadelijk zijn voor het milieu. Iedere inwoner van Suriname produceert per dag ongeveer 1 kg afval. In de afgelopen 5 jaren heeft Suriname ruim 1 miljoen kubieke meter aan afval geproduceerd. Er wordt nog maar weinig afval hergebruikt of verwerkt, zodat er weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Enkele bedrijven en stichtingen zijn daar ongeveer 5 jaar geleden mee begonnen. Een deel van het afvalprobleem is op te lossen door meer afval te recyclen. In 2017 was er 195,220 kubieke meter (68.941 ton) aan afval gestort. Het meest voorkomende afval is huishoudafval, gevolgd door bedrijfsafval en agrarisch of tuin afval. In vergelijking met 2013 is de hoeveelheid afval in 2017 met 8.5% verminderd. Bedrijfsafval is met 64% afgenomen.
Vuilophaal
In Suriname wordt het grootste deel van het afval gestort. Een groot deel van het afval van de districten Paramaribo, Wanica en Commewijne wordt gestort op de vuilstortplaats Ornamibo, ongeveer 15 km ten zuiden van Paramaribo.
De meest gebruikte vrachtwagen voor de vuilophaal is de particuliere kraakperswagen met een capaciteit van 18 ton. In 2017 zijn 18 van deze vrachtwagens ingezet. Daarnaast zijn 5 van 2 ton en 1 van 10 ton ingezet. In totaal was de verwerkingskracht van de vuilophaal 704 ton in 2017. Indien de vuilophaalcapaciteit per jaar wekelijks maar 2 keren werd ingezet, zou er per werkdag 633 ton kunnen worden opgehaald. In 2013 kon de private sector in totaal 957 ton aan vuil ophalen. De vuilophaalcapaciteit is in beginsel nog steeds meer dan Suriname aan vuil produceert. Het ABS merkt dan nog op dat er districten zijn met kleine stortplaatsen, die zowel legaal als illegaal zijn.
In 2017 werd 1519 ton aan agrarisch afval geproduceerd; 208 ton van het afval in Suriname bestond uit vervallen levensmiddelen. Jaarlijks wordt er ongeveer 3.500 ton aan polyethyleentereftalaat (PET) flessen gebruikt (1 ton (pet) flessen is ongeveer 30.000 petflessen). Surinamers gebruiken per jaar meer dan 4000 ton aan plastiekzakken. Er wordt dagelijks ongeveer 3000 kilo (ruim 110 ton per jaar) aan plastiekafval geproduceerd. Kapotte en afgedankte computers, televisies, telefoons etc. worden voor 50% gerecycled en bestemd voor de verkoop naar recyclingbedrijven in het buitenland. De rest wordt weggegooid. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het elektronisch afval zware metalen, zoals lood, kwik en cadmium bevat. Sinds 2010 was het verboden om rijstkaf te verbranden in Nickerie. Per jaar wordt ongeveer 40.000 ton (meer dan 36 miljoen kilo) aan rijstkaf gedumpt op 2 plekken bestemd voor rijstkaf. Een deel wordt verwerkt. Echter is ruim 240.000 ton vanwege vervuiling niet meer verwerkbaar.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!