Nadelen herzien concept Brokopondo Overeenkomst

2De nadelen van het herzien concept Brokopondo Overeenkomst 1Het concept van de herziening van de Brokopondo Overeenkomst is detaillistisch opgesteld. Indien zaken niet meteen in de tekst van de overeenkomst zijn opgenomen, zijn er tal van clausules die helderheid verschaffen over wat onderhandelingspartijen precies wensen.
Krachtcentrale
Het ligt in de bedoeling dat Suriname tegen eind 2019 in het bezit komt van de Afobakawaterkrachtcentrale. Volgens de Nederlandse versie van de overeenkomst moet Suralco de centrale in een goed werkende toestand aan Suriname overdragen. In de Engelse versie (de originele versie) werd echter overeengekomen dat Suralco de centrale in zijn huidige toestand (current operating condition) zal overdragen.
Onvoorziene uitgaven
De Engelse versie van de tekst brengt Suriname in een nadelige positie als gekeken wordt naar afspraken, die in de verschillende clausules zijn opgenomen. Niet alle apparatuur die nu gebruikt wordt, is onderdeel van deze overeenkomst, inclusief onderhoudsapparatuur.
Bij deze overeenkomst is de main Swichyard, (onderstations en transformatoren te Paranam) geïncludeerd in clausule 3.2. Behalve dat Suriname al zit zonder de main Swichyard, moet Suriname ook nog opdraaien in een deel van de onvoorziene uitgaven van Suralco, waar het bedrijf eigenlijk al lang kennis van draagt.
Indien voorafgaand aan de overdracht Suralco vaststelt dat vanwege veiligheidsoverwegingen onderhoud, vervangingen of reparaties, of andere kapitaaluitgaven gedaan moeten worden aan/voor de krachtcentrale, zal dat met consent van Suriname moeten geschieden. In dit geval zal Suriname ook moeten delen in de kapitaaluitgaven. De hydrolysedam werd in 1950 geconstrueerd. De primaire transformatoren zijn in 1964 geïnstalleerd. De noodzaak voor reparatie zag Suralco al aankomen. Er zijn drie primaire transformatoren en Suralco heeft al plannen om die te vervangen. De kapitale uitgaven zijn geraamd op US$ 10 miljoen. Daarnaast zijn er nog kapitaaluitgaven van ruim US$ 6 miljoen, die gedaan moeten worden aan additionele reparaties aan de dam.
De beoordeling van de levensduur van de centrale is niet helder gedefinieerd en waarschijnlijk niet met de werkelijke gebruiksduur. Er blijkt met eerdere deskundige assessments geen rekening te zijn gehouden. Na de transfer bestaat er voldoende mogelijkheid voor veel meeruitgaven bij onderhoud van de centrale.
Diensten tijdens overgang
Suralco zal Suriname niet volledig ondersteunen bij de overname van de krachtcentrale, tenzij Suriname ervoor betaalt. Niet alle diensten zijn gedekt tijdens de overgangsperiode. De overeenkomst uit zich in een clausule over de service, die Suralco aan Suriname zou willen verlenen op het gebied van financiële accounting en IT & Automation Solution. Op jaarbasis kan het gebruik van het aanbod Suriname ruim US$ 1.1 miljoen kosten.
Bakhuys
Voor wat het ontwikkelen van de bauxietreserves te Bakhuys betreft, mag Suriname voor nu gratis gebruikmaken van de intellectuele eigendommen van Suralco. Suralco blijft echter, blijkens de draft, de eigendom bezitten over de intellectuele producten, kennis, en andere rechten en het materiaal te Bakhuys.
Kavish Ganesh
                                              

error: Kopiëren mag niet!