Marlon Budike versterkt NPS-fractie

Marlon Budike
Marlon Budike
‘AOV-premie moet onmiddellijk omhoog’

Met de beëdiging Marlon Budike is De Nationale Assemblee (DNA) weer voltallig. Budike komt uit het district Commewijne, vertegenwoordigt de Nationale Partij Suriname (NPS) en komt op de plaats van de overleden VHP’er Sheilendra Girjasing. “Ik maak mij sterk voor de wil van het volk”, was de eerste reactie van de nieuwbakken parlementariër tegenover journalisten. Een van de zaken waarvoor de NPS’er zich sterk voor zal maken, is pleiten voor de verbetering van de leefomstandigheden van sociaal zwakkeren, waaronder personen die maandelijks afhankelijk zijn van de algemene oudedagsvoorziening (AOV). Met de hoge wisselkoers en waardedaling van de verschillende vormen van koopkrachtversterking is het volgens Budike noodzakelijk dat het AOV-bedrag van SRD 525 met spoed wordt opgetrokken. “Deze onderstanden en AOV-premies moeten onmiddellijk omhoog gaan voor deze mensen. Anders redden zij het over een paar maanden niet”, stelt de nieuwbakken parlementariër. De NPS’er belooft ook een open deur voor de mensen van Commewijne te hebben, zoals dat door zijn voorganger Girjasing werd gedaan. “Zodra men mij belt met een probleem, rijd ik ernaar toe. Ik moet het zelf zien en dan met de mensen van de omgeving praten. Dat is altijd mijn manier van werken geweest”, aldus Budike.
‘Na a people poti yu drape’
Met zijn toelating heeft de NPS nu 3 zetels in de DNA. De VHP valt terug naar 8 zetels. Budike is zich ervan bewust dat met deze marginale toename voor de NPS in het parlement het niet genoeg zal zijn om de problemen van het land te kunnen oplossen. Daarvoor moeten alle 51 volksvertegenwoordigers de koppen bij elkaar steken. “Alle 51 parlementariërs moeten hun neuzen in één richting zetten. Een parlementariër is hier voor de wil van het volk en niet voor de regering. A no regering poti yu drape. Na a people poti yu drape fu yu kan hori yu finga tap’ deng mang pols. Ook NDP’ers krijgen onderstand en AOV-premies. Laten wij kijken hoe wij de problemen ten gunste van het volk kunnen oplossen”, aldus de politicus.
Decentralisatieproces lamgelegd
Budike stoort zich eraan dat het decentralisatieproces onder het huidig regiem bijna lam is gelegd. Hij zal zich daarom sterk maken, zodat districtsfondsen over voldoende middelen beschikken. “Men heeft eerst de maatregelen gewijzigd, waarbij vanuit RO voor de districts- en ressortraden dan veel minder armslag is. De middelen worden ook jaarlijks minder. In plaats van meer, waardoor een district zijn eigen ontwikkeling niet meer ter hand kan nemen. Ze zijn afhankelijk geworden, omdat zij lam zijn gelegd.”
Consequentie verbinden aan 1% regeling
Budike wijkt niet af van het standpunt dat zijn partijvoorzitter, Gregory Rusland, heeft ingenomen ten aanzien van de wijzigingsvoorstellen, die regarderen over de kieswetgeving. Daaraan zal hij zich ook houden wanneer de conceptvoorstellen binnenkort in De Nationale Assemblee worden behandeld. Echter wat de 1% regeling betreft, vindt hij dat het schrappen hiervan niet nodig is. “Als partijen niet eens 1.000 stemmen uit de 10.000 geregistreerde kiezers halen, verbindt daaraan dan een consequentie. Als je die 1% aan stemmen na de verkiezingen niet blijkt te hebben gehaald, moet je dan nooit meer aan de verkiezing kunnen meedoen. Dan gaan wij automatisch na 5 verkiezingen zien dat je minder partijen hebt”, aldus de politicus. Zonder een consequentie en het schrappen van de 1% regeling denkt de NPS’er dat binnenkort politieke partijen als paddenstoelen uit de grond zullen rijzen.
25 jaar klerk advocatenkantoor
Budike was 25 jaar als klerk verbonden aan een advocatenkantoor. In de periode 2010-2015 is hij districtsraadslid geweest. In 2014 werd hij afdelingsvoorzitter van de NPS in Commewijne. Bij de laatstgehouden verkiezingen behaalde de NPS’er 324 stemmen. De nieuwbakken parlementariër is in november dit jaar bij enkele kandidaatstelling herkozen als voorzitter van de afdeling NPS Commewijne.
FR

error: Kopiëren mag niet!