‘Joann kom alsjeblieft terug naar huis’

‘Joann, kom alsjeblieft terug naar huis’, luidt de smeekbede van de moeder van Joann Moesliman tegen haar dochter. In een openhartig gesprek met Dagblad Suriname vertelt deze moeder dat zij het behoorlijk zwaar heeft dat haar dochter niet naar huis wil komen. Anderzijds is zij een beetje gerustgesteld dat haar dochter nadat het vermissingsbericht van haar op social media werd gepost, telefonisch contact heeft gemaakt met haar. Dinsdag was de moeder jarig. Joann belde haar moeder nog op om haar te feliciteren. ‘Gefeliciteerd mama. I love you.’ Haar terugbellen kan niet. Ze belt privé en wilt niets kwijt waar en met wie zij zich bevindt.
Mooie plannen
De moeder had 3 kinderen, waarvan 1 is komen te overlijden. Behalve Joann van 14 jaar heeft zij een zoontje van 6 jaar oud. Als moeder is zij op bepaalde momenten wel streng. ‘Er moeten regels zijn. Daarnaast ben ik ook heel soepel.’ Maar voldoende vrijheid hebben de kinderen uiteraard ook. ‘Joann mag haar vrienden naar huis brengen’, vertelt de moeder. Dat haar dochter verkering heeft met iemand is haar niet bekend. ‘Ze heeft wel een vriendenkring.’ Joann zat in de tweede klas van Muloschool Ellen. ‘Ze is nooit blijven zitten’, vertelt de moeder. Het is haar wens om lerares te worden. ‘Ik wil de school afmaken mama, ik wil lerares worden’, deze woorden zei ze vaker tegen haar moeder. Die vertelt dat zij haar dochter graag weer thuis wil hebben om haar te helpen haar doel te bereiken. ‘Het is nog niet te laat Joann, kom terug naar huis, we gaan je niets doen. We hadden zulke mooie plannen. Kom de school afmaken en je wens in vervulling laten gaan door lerares te worden. Dan sta je zelfstandig op je benen’, luidt de boodschap van een moederhart naar haar dochter toe.
Zondag 4 november van huis vertrokken
Het gezin, bestaande uit vader moeder en 2 kinderen, is woonachtig te Zorgvliet in het district Commewijne. Op zondag 4 november is Joann tussen 01.00 uur en 01.30 uur in de vroege ochtend van huis vertrokken. ‘We waren de vorige dag, op zaterdag, nog naar de stad. Ik heb die ochtend met haar gesproken. Joann, ga je niet slapen.’ Op een gegeven moment toen de moeder al sliep, ging de vader naar het toilet. Die kwam tot de ontdekking dat de slaapkamer van Joann leeg was. Behalve haar schooltas heeft zij ook een tas met kleren meegenomen. Het vermoeden bestaat dat ze tot de hoofdweg is gelopen van waaruit ze door iemand is opgehaald. Nadat dit vermissingsbericht na een week op social media werd geplaatst, belde Joann haar moeder op. Ze geeft niet aan waar en met wie ze is. Ze deelde haar moeder mede dat ze bang is om naar huis te komen. Bang voor de maatregelen die zullen volgen, omdat ze van huis is weggelopen. ‘Ze hoeft helemaal niet bang te zijn’, stelt de moeder haar gerust.
‘Ik houd van mijn dochter’
De moeder onderkent dat haar dochter een aantal keren van huis is weggelopen, maar keerde zelf terug en gaf steeds aan dat zij bij een van haar vrienden was. ‘Maar dit keer is ze lang weggebleven’, aldus de ongeruste moeder. ‘Ze is mijn dochter, ik houd van haar. Ik ben verantwoordelijk voor haar. Ze is nog minderjarig.’ Als moeder blijft ze evenveel van haar kind houden, ondanks de misstappen die zij heeft begaan. ‘Niemand is volmaakt. Ik heb het haar vergeven. Joann is mijn dochter en ik houd zielsveel van haar. Joann kom terug naar huis, we gaan je helpen om de school af te maken om je doel om lerares te worden waar te maken. Mama en papa houden van je. We zijn niet boos op je’, klinkt de boodschap uit een oprecht moederhart.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!