3 nieuwe kandidaat-notarissen beëdigd

1-3 nieuwe kandidaat-notarissen beëdigdTijdens een buitengewone openbare terechtzitting van het Hof van Justitie zijn gisteren Anneke Chin A Lin, Naomi Stekkel en Glenda Heikerk beëdigd tot kandidaat-notarissen. De beëdiging geeft deze juristen nu de bevoegdheid om als kandidaat-notaris in de functie van beroepsnotaris te kunnen waarnemen. Volgens Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, bestaat er een behoefte aan kandidaat-notarissen in de praktijk van het notariaat. “Een notariskantoor zonder minimaal één kandidaat-notaris in dienst lijkt mij ondenkbaar, omdat de beroepsnotaris dan al het minutieuze en nauwgezette voorbereidingswerk zelf moet doen”, stelde de magistraat in zijn toespraak. Op dit moment is de teller op 23 kandidaat-notarissen, van wie enkelen nog beëdigd moeten worden. In artikel 3 ‘Wet op het Notarisambt’ is bepaald dat de hoogte van het aantal notarissen ten hoogste 20 bedraagt en bij staatsbesluit wordt vastgesteld. Dit houdt in dat benoembare kandidaat-notarissen niet tot beroepsnotaris benoemd kunnen worden, zolang er geen plek vrijkomt voor benoeming. De kandidaat-notaris, die als eerste op de lijst staat, komt als eerste in aanmerking voor benoeming tot beroepsnotaris. De pensioengerechtigde leeftijd van een notaris is thans gesteld op 65 jaar.
Strafbepalingen Wet op het Notarisambt ook van toepassing op kandidaat-notarissen
De waarnemend Hofpresident benadrukte dat er ongeveer 10 strafbepalingen zijn in de Wet op het Notarisambt, die ook van toepassing zijn op kandidaat-notarissen die waarnemen voor de beroepsnotaris. Hij verwees hierbij naar artikel 16c van voornoemde wet. Bij overtreding kan bij lichte gevallen een boete worden opgelegd. Indien meerdere strafbepalingen zijn overtreden, treedt artikel 44, het algemeen tuchtartikel, aan te pas. Het toezicht op de strafbepalingen wordt uitgeoefend door het Openbaar Ministerie. “Ik wijs u nog op de kernwaarden van eerlijkheid en onzijdigheid. Verwaarloost u de integriteit van binnen het beroep nooit. En voorkom om de burger achteloos in de kosten te jagen. Een goede en nauwgezette voorbereiding en afhandeling van elke te passeren akte, geven van advies, legalisatie van handtekeningen of op te maken proces-verbalen van zwarigheden is verplicht. Trekt de ene cliënt niet voor. Goede communicatie met de cliënt in de zin van informatie verschaffen op vragen, dus communicatieve vaardigheden, is van onschatbare waarde voor het voorkomen van ellende. Het is noodzakelijk daarbij transparant en te goeder trouw te zijn”, aldus Rasoelbaks.
Algemene website notarissen nodig
Rasoelbaks is er voorstander van dat er een algemeen website door notarissen wordt opgezet om zodoende gemakkelijk informatie en procedures over notariële werkzaamheden te verschaffen. “Daarbij kan de burgerij worden aangegeven voor welke diensten zij bij de notaris terecht kan. Wat is de legalisatie van een handtekening? Wat is een testament eigenlijk? Niet alleen juristen hoeven dat te weten, maar laat de samenleving ook weten welke stappen er ondernomen moeten worden voor bijvoorbeeld een boedelscheiding”, stelde de magistraat. Hij deed een beroep hiertoe op de vereniging van notarissen en kandidaat-notarissen. De website van het Hof van Justitie wordt ergens in januari 2019 gelanceerd, terwijl er binnenkort ook een website komt van deurwaarders.
FR

error: Kopiëren mag niet!