Medische Wetenschappen wacht nog steeds op meer faciliteiten

Faculteitslid Robbert Bipat
Faculteitslid Robbert Bipat
Dat de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW) kampt met een groot tekort aan faciliteiten is reeds lange tijd bekend. Sinds 2012 hebben zowel bestuursleden aan de faculteit evenals studenten de overheid gevraagd te werken aan verruiming van de faciliteiten. De situatie is zo erg dat studenten inmiddels in de klaslokalen moeten staan. De faculteit heeft momenteel een capaciteit van 30 studenten, wat wil zeggen dat er in principe maar 30 studenten per jaar geaccommodeerd kunnen worden. Het gaat niet alleen om gebrek aan ruimte, maar ook de stageplaatsen in de ziekenhuizen, zegt faculteitslid Robbert Bipat aan Dagblad Suriname. Per jaar konden slechts 40 studenten zich inschrijven op de faculteit. Doordat de regering meer studenten wilde accommoderen, werd dit opgevoerd tot 60 studenten per jaar. Recentelijk deden geruchten de ronde dat de regering wederom gevraagd heeft dit aantal op te voeren en wel naar 80 studenten per jaar. Bipat heeft deze geruchten absoluut ontkend. “Het is niet waar dat het aantal opgevoerd wordt naar 80, echter kan de faculteit zelfs de 60 studenten niet meer aan. We hebben de ruimte gewoon niet en er zal nu aan de bel getrokken moeten worden”, stelde hij.
Ook plaatsen om coschappen te lopen, komen ernstig in gedrang. Was de wachttijd voor een student vroeger 2 á 3 maanden, binnenkort zullen wachttijden van 2 á 3 jaar normaal zijn. Dit leidt tot ernstige studieverlenging en demotivatie van studenten. Er was eerder dit jaar bij monde van de minister van Onderwijs, de vicepresident en het ministerie van Volksgezondheid toegezegd dat de faciliteiten op korte termijn in orde gemaakt zouden worden. Volgens het faculteitslid heeft het ministerie van Openbare Werken, Communicatie en Transport wel een heel rapport gemaakt, aanbevelingen gedaan waar er gebouwd kan worden en hoeveel dit eventueel zal kosten, tekeningen gemaakt etc. Alleen is het nog niet bekend van waar de financiën zullen komen om dit te financieren. “De middelen om tot uitvoering over te gaan, zijn er niet.”
De onderwijsinstelling overwoog dit jaar de inschrijvingen van nieuwe studenten on hold te zetten, maar ging er toch mee door omdat de overheid had beloofd om de faciliteiten in orde te maken. “Aan de andere kant is de regering onze werkgever en willen wij niet verweten worden dat wij onze verplichtingen verzaken. Echter kan dit niet zo doorgaan”, aldus Bipat.
NK

error: Kopiëren mag niet!