Padiekafverbranding veroorzaakt wederom ernstige overlast in Nickerie

Aanpak padiekafverbranding rijstbedrijf Sahara.2Reeds enkele dagen is Nickerie in de ban van de gevolgen van de padiekafverbranding in het gebied van de westelijke polders. Ook de bewoners van de Corantijnpolder moeten het ontgelden. De droge as die rond waait, is van dusdanige proporties dat het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) erbij betrokken is. “De mensen ondervinden last van de opwaaiende as, zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngaard.
8 personen afgevoerd met klachten
De stofdelen veroorzaken ook ademhalingsproblemen bij het inademen daarvan. “De dc is getrokken naar de gebieden en de bewoners zijn voorzien van neus –en mondkapjes”, zegt Slijngaard. Bij eventuele gezondheidsklachten kan kosteloos gebruik worden gemaakt van de poli in het Mungra Medisch Centrum (MMC). De arts Jesserun is hiervoor beschikbaar. “Drie senioren burgers en 5 kinderen zijn afgevoerd”, zegt Joyce Toelsie, hoofd Milieu Gezondheidsdienst. Bepaalde mensen konden na een bezoek aan de huisarts weer naar huis.
Volgens informatie van BIC Nickerie is het verboden om padiekaf te verbranden in het openbaar. “De gebieden Corantijn, Asanweg en een deel van de Alard Hoeseinweg ondervinden enorme last van de as”, zegt Toelsie. Twee leerlingen van de Laighsingschool zijn naar huis gestuurd in verband met ademhalingsproblemen en hoesten. De NCCR-coördinator vult aan dat deze leerlingen ook naar het ziekenhuis zijn doorverwezen. Het hoofd Milieu Gezondheidsdienst was in de late namiddag nog met een 71-jarige seniorenburger en 1 kind in het ziekenhuis. Deze 2 worden zeer waarschijnlijk opgenomen.
Jerry Bissesar, eigenaar van rijstbedrijf Sahara, zegt dat meerdere bedrijven de grond branden en omploegen. De ondernemer vindt het onterecht dat hij alleen de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Hiermee wil hij aangeven dat de rookontwikkeling niet alleen te wijten is aan kafverbranding. De ondernemer zegt al 2 dagen met 5 arbeiders bezig te zijn om met eigen waterpompen het vuur te doven. Zaterdag is het streven om de situatie onder controle te hebben.
Slijngaard benadrukt wederom dat het erop lijkt alsof mensen er behagen in scheppen om dingen in brand te steken. Hij roept nogmaals op om dat niet te doen. Onderzocht zal worden hoe deze brand is ontstaan. Volgens informatie van BIC Nickerie staat er in de vergunningsvoorwaarden van het rijstbedrijf Sahara dat het branden van padiekaf verboden is.
RB

error: Kopiëren mag niet!