Nurmohamed: ‘Feest en rouw voor Universiteit van Suriname op 1 november 2018’

Nurmohamed Feest en rauw voor Universiteit van Suriname op 1 november 2018De enige universiteit van Suriname, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is 50 jaar geworden. Het DNA-lid Riad Nurmohamed, die tevens docent is op de universiteit, memoreert diverse perioden van vallen en opstaan voor de universiteit. Vandaag telt de universiteit meer dan 4.000 studenten voor bachelor- en masteropleidingen, en kent diverse onderzoeksprojecten, diverse samenwerkingen met het bedrijfsleven en internationale universiteiten. “We mogen er trots op zijn, maar toch zijn we er nog lang niet”, zegt Nurmohamed. In september 2018 heeft de “University of the West Indies” (Trinidad) de plaats no. 1258 gehaald in de top 5% van beste universiteiten in de wereld. De universiteit van Suriname staat op een plaats groter dan 8.000. Dat betekent dat de universiteit de komende 50 jaren een grote inhaalslag zal moeten maken. De productiviteit zal verbeterd moeten worden. De werkomgeving moet veranderen. De attitude van de bestuurders zal moeten veranderen. De overheid en het bedrijfsleven gaan een bijzondere rol moeten krijgen. Voor Nurmohamed is het moment van het 50-jarig bestaan van de universiteit een van feest en rouw.
“De universiteit van Suriname moet zich meer bezig gaan houden met haar kerntaken: onderwijs en onderzoek ten behoeve van de maatschappij en niet met fietsen en wandelen”, meent Nurmohamed. Deze hervorming vraagt dat de bestuursorganisatie wordt veranderd. Politiek bestuur heeft ook veel negatieve invloed gehad op de ontwikkeling van de universiteit. De moord van de 3 hoogleraren van de universiteit tijdens het regime Bouterse 1982-1983, te weten Sugrim Oemrawsingh (docent Wis- en Natuurkunde), Gerard Leckie (hoogleraar aan de Sociaal-Economische Faculteit) en Baal Oemrawsingh (hoogleraar Biochemie van de Medische Faculteit) heeft tot heden de wonden op de universiteit niet geheeld. De sluiting van de universiteit van Suriname in die periode heeft veel studenten en hun families ook verscheurd. “In 2014-2015 hebben de regering Bouterse I en het bestuur van de universiteit ervoor gezorgd dat de universiteit in diepe schulden is gezet, meer dan SRD 60 miljoen. Na 20 jaren heeft de universiteit niet die ontwikkeling gebracht conform de opdracht in het Staatsbesluit Universiteitsbestuur 1988 no 32”, meent Nurmohamed.
De politicus denkt dat het hoog tijd is voor het vernieuwen van de Wet op het Universiteitsbestuur. Met deze wet hoopt Nurmohamed dat de universiteit binnen 50 jaren veel beter gewaardeerd zal kunnen worden als een instituut, dat op grond van wetenschappelijke principes en methoden, onderzoek verricht en onderwijs verzorgt in het belang van de samenleving.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!