Seniorenburgers naar presidentieel paleis met motie

Frontfoto1Honderden seniorenburgers zijn samen met de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) getogen naar het presidentieel paleis om een motie te overhandigen aan de president van de Republiek Suriname. Deze groep van burgers vindt de wijze van communicatie van de overheid met de bond die hen vertegenwoordigt, beneden niveau. Vandaar dat er is besloten om samen met de bond de bijzondere aandacht van de president te vragen voor kwesties de seniorenburgers regarderend. Bij aankomst werd de groep ontvangen door Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden op het kabinet van de president, die de motie namens de president in ontvangst heeft genomen.
Motie
Op 31 oktober heeft de BBGO tijdens een alv een motie ontvangen uit handen van het actiecomité, dat enkele speerpunten bevat. In de motie is onder andere gesproken over de jarenlange strijd die de bond heeft gevoerd voor erkenning van het recht op een redelijke levenstandaard ten aanzien van de toekenning en de verdere ontwikkeling van de pensioenen, het feit dat het niet erkennen van welvaartvaste pensioenen voor problemen heeft gezorgd in de huisvesting, gezondheidszorg etc., het falen om uit te voeren hetgeen in het staatsbesluit is vastgelegd, het niet verwerken van de voordelen van de 25% loonverhoging en het niet storten van de koopkrachtversterking van SRD 500. Ook is er geprotesteerd over de manier hoe de regering communiceert met de bond. Na dat dit pakket in stemming was gebracht, hebben de leden de bijbehorende motie kamerbreed aangenomen. Het actiecomité verzocht de voorzitter hierna middels en brief, direct over te gaan tot het indienen van de motie. Dit verzoek werd gelijk ingewilligd door de bond.
Niet eens met ultimatum
In de motie is er eveneens gesteld dat verwacht wordt dat de overheid zo spoedig mogelijk reageert zodat de bond uiterlijk 1 december 2018 verslag hierover kan uitbrengen aan de leden. Bij het uitblijven van een reactie zullen concrete stappen genomen worden. Enkele leden waren niet tevreden over de tijdspanne; zij stelden dat de bond lang genoeg ‘gebedeld’ heeft voor uitbetaling van de gelden die hen toekomen. De leden gaven unaniem te kennen dat er niet gewacht moet worden tot 1 december, maar dat er hooguit over een week of twee antwoord gegeven dient te worden. Indien er geen antwoord komt, moet de boel desnoods bezet worden. “Wij willen niet meer en langer wachten en 1 december is wel een beetje te ver weg. Wij eisen ons geld nu”, waren de reacties van de leden.
13 bussen vertrokken naar paleis
Er zijn 10 bussen ingezet door het actiecomité, die belast was met de organisatie van deze samenkomst. Zij hebben alles in het werk gesteld om zaken zo ordelijk mogelijk te doen verlopen. De mensen werden verdeeld in 10 groepen en zij werden voorzien van een kaart waarop het nummer van de transportbus stond vermeld. Ook werden er in elke bus 2 coördinatoren geplaatst om de mensen te begeleiden. Verder waren er 3 bussen waarin groepen komende uit de districten mochten plaatsnemen. Er is met de leden afgesproken dat alles ordelijk moest verlopen en dat er geen leuzen gescandeerd moesten worden. “Dit is geen politieke actie; wij willen in deze fase bij de regering slechts benadrukken om ons het beloofde geld uit te betalen”, stelde Hugo Pinas, voorzitter van het actiecomité. Ook is de afspraak gemaakt dat alleen de voorzitter van de BBGO en het actiecomité de politie, indien dat nodig mocht blijken, te woord zouden staan.
NK

error: Kopiëren mag niet!