Fractieleiders DNA memoreren strijdvaardige Girjasing

Fractieleiders DNA memoreren GÇÿstrijdvaardigeGÇÖ Girjasing (1)‘Wanneer de dood intreedt, dan wordt het ineens stil’

Een dag na de crematie van de politicus Sheilendra Girjasing, heeft De Nationale Assemblee gisteren een buitengewone openbare rouwvergadering uitgeschreven om deze overleden parlementariër te gedenken. In De Olifant, het hoofdkwartier van de VHP, is woensdag afscheid genomen van Girjasing. Hierna is het stoffelijk overschot te Weg naar Zee gecremeerd. Hij is op 8 oktober op 62-jarige leeftijd overleden in Nederland. Als eerst brachten de fractieleiders van de NDP, VHP, Abop, NPS, BEP, DOE en Palu de condoleances uit aan het gezin, de familie, vrienden, VHP, Commewijne en geheel Suriname.
Medicijn uit Zuid-Amerika ontdekt
NDP-fractieleider Andre Misiekaba, die als eerst het woord voerde, zei dat hij nog een vrij hoopvolle Girjasing zag de laatste keer toen hij hem nog in DNA sprak. “Hij liet toen doorschemeren dat hij een medicijn uit Zuid-Amerika had ontdekt die goed bij hem werkte en dat zelfs de behandelende specialist onder de indruk van de resultaten was. Hij liet mij weten dat hij zich goed bij voelde. Helaas is het toch anders uitgepakt”, stelde Misiekaba. Volgens de NDP’er was Sheilendra een strijder en ging hij recht op zijn doel af. Hij heeft in de BVD, UPS en VHP zijn krachten gegeven en heeft een rijke politieke carrière achter de rug. Vooral in het parlement maakte de overleden parlementariër zich sterk voor het waterprobleem in Commewijne en ondernemerschap. “Niemand mocht tegen de ondernemer komen. Wie dat deed, kwam Girjasing zeker op zijn weg tegen”, aldus Misiekaba.
Geen hoge leeftijd bereikt
“Wanneer de dood intreedt, dan wordt het ineens stil. Grote en kleine meningsverschillen, standpunten en zware debatten moeten wijken, wanneer dit onvermijdelijk moment zich aandient”, begon DOE-parlementariër Carl Breeveld. In de optiek van Breeveld heeft Girjasing geen hoge leeftijd bereikt. De DOE-parlementariër voerde aan dat Girjasing in zijn korte leven als voorbeeld is van iemand die enorm veel heeft verzet. Hij zelf heeft Girjasing gekend als harde werker, die naast zijn businesswerkzaamheden veel oog en oor had voor mensen in nood. De DOE heeft in 2005 intensief samengewerkt met Girjasing als toenmalig lid van de UPS. “Het leven kan lang of kort zijn, maar wat telt is: ‘wat heb je in die tijd met al die jaren gedaan”, aldus Breeveld.
Politieke carrière begonnen bij Palu
Girjasing is volgens Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (Palu) zijn politieke carrière in de jaren zeventig begonnen bij de Palu. “Zijn politieke vorming heeft hij toen rechtstreeks gehad van de ex-voorzitter en oprichter Iwan Krolis, die toen zijn buurman was. Toen al was hij bekend als harde werker en maatschappelijk betrokken man.” Daarom heeft zijn partij een bijzondere relatie met Girjasing. Volgens Jardin de Ponte heeft Girjasing veel betekend voor mensen van Commewijne, aangezien hij dat deed dwars door politieke lijnen. Dat is een voorbeeld voor andere volksvertegenwoordigers.
Hij wilde zo snel als mogelijk terugkeren naar Suriname
VHP-fractieleider Chan Santokhi zei dat hij een zeer opgewekte en strijdvaardigere Girjasing ontmoette toen hij hem drie weken terug in het ziekenhuis in Nijmegen opzocht. “Hij was zeer opgewekt, strijdvaardiger en klaar om zijn strijd als parlementariër weer op te pakken. En, hij wilde zo snel als mogelijk terugkeren naar Suriname. Hij vroeg mij alle partijgenoten, alle DNA-leden te groeten, maar in het bijzonder de voorzitter van De Nationale Assemblee te bedanken voor haar inspanning in verband met zijn vertrek naar Nederland voor de behandeling van zijn ziekte”, benadrukte Santokhi. Volgens de VHP’er kan zijn overleden fractiegenoot getypeerd worden als een strijdvaardige parlementariër, die kort, krachtig en scherp een bijdrage kon leveren. Ondanks zijn ziekte probeerde hij zoveel als mogelijk in ’s lands vergaderzaal te zijn. Daarnaast was Girjasing een family man, een cultureel en sociaal mens, betrokken bij de samenleving en dienstbaar naar de zwakkeren en kwetsbare groepen toe in de samenleving. “Sheilendra, bedankt voor je inspanning en inzet”, aldus Santokhi.
‘De dood laat ons zien hoe broos en kwetsbaar wij mensen zijn’
“De dood laat ons zien hoe broos en kwetsbaar wij mensen zijn. De heer Girja is door de Heer teruggeroepen”, zei waarnemend Abop-fractieleider Marinus Bee. “Zolang wij over Girjasing blijven praten, ervaren wij”, volgens Bee een gemis. “Zolang wij Girja missen, is hij niet dood. Dood ben je pas als iedereen je vergeten is. Wij blijven aan hem denken en met veel liefde en grote bewondering condoleren wij Suriname, de VHP-fractie en meer nog het gezin Girjasing”, aldus Bee.
‘Ik heb Sheilendra toch bewonderd’
Volgens NPS-fractieleider Gregory Rusland heeft hij nog voor het vertrek van Girjasing naar Nederland met hem nog in de vergaderzaal van DNA gesproken over zijn situatie. Dat is iets wat hem enkele dagen heeft beziggehouden. Rusland en Girjasing kenden elkaar al vanaf 1976/1977 toen zij samen op het Openbaar Atheneum zaten. Daar hebben zij samen gestreden tegen de misstanden die de studenten meemaakten. Zij deden mee en wonnen de verkiezingen voor het studentenbestuur. “Ik heb Sheilendra toch bewonderd met het feit dat hij geen blad voor de mond nam en zijn mening niet onder stoelen of banken stak”, aldus Rusland.
Alle moeite gedaan om leven te besparen
Volgens BEP-fractieleider Celsius Waterberg is veel moeite gedaan om het leven van zijn collega te besparen. “Wanneer alle moeite is gedaan om het leven van de persoon te verlengen, alle moeite is gedaan om de persoon in leven te houden, maar ondanks dit alles de persoon toch heengaat, proberen wij de familie door te geven dat het leven verder moet gaan”, zei Waterberg. Volgens Waterberg heeft ‘de Heer daar boven’ besloten dat Girjasing terug moest naar huis.
FR

error: Kopiëren mag niet!