Mahinder Jogi: ‘Het is de laatste keer voor Bouterse’

VHP-assembleelid Mahinder Jogi windt er geen doekjes om en verwacht dat president Desi Bouterse vandaag tijdens zijn jaarrede weer koeien met gouden horens zal beloven aan het volk. “In de afgelopen acht jaarredes en begrotingen van deze president is een heleboel gezegd en beloofd, maar er is weinig positief resultaat vandaag van al het gepraat van Bouterse. Het sociaal akkoord is mislukt, we zijn bijzonder verarmd, bedrijven zijn over de kop gegaan, de werkloosheid is enorm toegenomen, terwijl haast geen enkel instituut op de juiste wijze functioneert. Een verdere toekomst met deze regering is erg somber. Wij horen de geluiden op het veld en weten het. Het is de laatste keer voor Bouterse. Nooit meer!”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Het staatshoofd presenteert vandaag omstreeks 10.00 uur het te voeren beleid voor het komend dienstjaar tijdens een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee. Hierna zal hij ook de begroting voor het komende jaar aan de volksvertegenwoordiging aanbieden.
Jaarrede in kwartier afronden
De president zou volgens de VHP’er er goed aan doen door deze keer geen dosis woorden over de samenleving te gooien, maar zijn jaarrede in een kwartier met slechts de belangrijkste mededelingen af te ronden. “Hij moet allereerst de ouders garanderen dat hun kinderen dit jaar geen stakingen van leerkrachten zullen meemaken en dat deze ouders in staat zullen zijn om het inschrijfgeld op de scholen te betalen. Laat hij ons op een realistische wijze garanderen dat de politie de criminaliteit zal terugdringen en de wisselkoers terug zal worden gebracht naar het niveau van SRD 2,80 voor een US dollar. Als de president slechts deze kleine zaken kan realiseren, zal hij de natie een grote dienst bewijzen”, aldus Jogi.
Waar is de agrarische schuur?
Enkele jaren geleden had de president het totale Surinaamse volk inclusief de DNA ook voorgehouden om een agrarische schuur op te zetten. Hieraan is nooit een invulling gegeven. Na bijkans twee en een half jaar blijkt ook niets van het Stabilisatie- en Herstelplan gerealiseerd te zijn. De ontwikkeling van de cacao-, kokos-, aloë vera-, acai- en noni-industrie, tezamen met agro-verwerking, houtbewerking en de rehabilitatie van Alliance als citrusindustrie, zijn nooit van de grond gekomen. Volgens Jogi tast de regering haar eigen geloofwaardigheid steeds zelf aan.
‘Verlos dit land van de ellende Bouterse’
Als volksvertegenwoordiger waakt Jogi ervoor dat de president dit jaar niet wederom een aanslag pleegt op de intelligentie van elke Surinamer. “Laat de president voor een keertje eerlijk zijn en heel duidelijk toegeven dat hij dit land geregeerd heeft naar het verval van vandaag. Laat hij eerlijk zeggen: ‘Elke keer wanneer ik, Bouterse, aan de macht ben, gaat het bergafwaarts met Suriname. U hoeft niet veel te rekenen op ons als regering Bouterse, dus gebruik je stemrecht in 2020 en verlos dit land van de ellende Bouterse’”, stelt hij.
Bezoeken hoogwaardigheidsbekleders buitenland verkiezingsstunt
De bezoeken van hoge functionarissen uit India, Brazilië, Servië, de Caricom, de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije, China en binnenkort ook de Ashanti koning van Ghana ziet Jogi als een verkiezingsstunt om het volk bij de verkiezingen van 2020 te beïnvloeden. “Met nog 18 maanden te gaan is de president op verkiezingstoer. Hij is bezig met het verdelen van cadeautjes, spiegeltjes en kraaltjes om een maximale verkiezingswinst te behalen. Daarvoor heeft hij ook zijn buitenlandse vrienden nodig om een goed woordje te doen. Hierdoor kan hij inderdaad in het binnenland, Nickerie en overal zeggen: ‘Zie je wel, het gaat goed met Suriname. Al deze buitenlanders willen investeren in Suriname’. Al acht jaren blijven deze investeringen uit. Ik vraag mij af welke investering hij nu zal brengen”, aldus de politicus.
Hoe miljardenleningen terugbetalen?
Voor het baggeren van de Surinamerivier, het Dalian V-project, begaanbaar maken van wegen en oeververdediging zal een bedrag van SRD 2,18 miljard worden geleend. Deze projecten zijn opgenomen in de conceptbegroting van 2019. Het begrotingstekort is ruim SRD 1,6 miljard. Met een crisis in het land vraagt Jogi zich af hoe deze miljardenleningen door Suriname zullen worden terugbetaald. “Bouterse vergeet dat de buitenlandse investeerders of financiële instellingen ook naar hun eigen belangen kijken. Het zijn ondernemingen en geen filantropische instellingen”, zegt de VHP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!