Gregory Rusland: ‘Verandering van beleid dringend noodzakelijk’

Onder de aanwezigen was ook ex-NDP-parlementariër Charles Pahlad (uiterst rechts). Pahlad is nu lid van de VHP. (foto: Regilio Derby)
Onder de aanwezigen was ook ex-NDP-parlementariër Charles Pahlad (uiterst rechts). Pahlad is nu lid van de VHP. (foto: Regilio Derby)
De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft op zaterdag 29 september haar tweeënzeventigjarig bestaan herdacht in Grun Dyari. Tijdens de feestvergadering werd de nieuwbouwuitbreiding van het NPS-hoofdkwartier officieel in gebruik genomen.
Symbool voor daadkracht
‘Ik ben trots daarop. Niet om hetgeen er gebouwd is. Wij, de NPS, stellen deze activiteit als symbool voor hoop, als symbool voor daadkracht, omdat wij als oppositionele partij instaat zijn geweest om te tonen dat wij ook onder moeilijke omstandigheden kunnen presteren’, zei voorzitter Rusland, de enige spreker die het woord voerde.
Het volk had ons niet helemaal begrepen
‘Van tijd tot tijd heeft het volk ons niet helemaal begrepen. Vandaar dat wij van tijd tot tijd resultaten hebben gezien, die eigenlijk onbegrijpelijk zijn. Wij hebben dat onder andere gezien in de resultaten van de verkiezingen van 2010 en 2015, waarbij het volk een keuze heeft gemaakt. In ieder geval hebben wij nu de taak om onze aandacht te vestigen op de verkiezingen van 2020.’ Rusland stelt dat het volk op de hoogte moet worden gebracht van de toestand in het land, omdat verandering van het beleid dringend noodzakelijk is. ‘De neergaande spiraal die wij vandaag aan de dag meemaken onder de huidige regering moet stoppen.’
Internationale betrekkingen
De spreker had het over uitdagingen waar Suriname voorstaat. ‘Internationale ontwikkelingen en de keuzes die wij maken als land. Wanneer je je vrienden kiest, laat je blijken wie je bent. Als Srananman kunnen wij niet accepteren dat er steeds keuzes worden gemaakt door de huidige regering, waardoor wij het gevaar lopen om als volk van Suriname geïsoleerd te raken.’
Gebrek aan management
Volgens Rusland ontbreekt het de regering aan management skills. Er zijn ernstige problemen binnen het onderwijs. ‘Als de regering vindt dat de vakbond lastig doet, dan moet de regering zich op niveau gedragen. De regering draagt de eindverantwoordelijkheid voor het onderwijs. Praat met de mensen en los het probleem op. Ik roep alle partijen die betrokken zijn bij het onderwijsconflict op om voor maandag te komen met een oplossing.
Bevoegd gezag werkt irriterend
Aan de andere kant maakt de regering volgens de NPS-voorzitter continue afspraken die niet nagekomen worden. ‘En als de mensen dan in beweging komen, ben je het er niet mee eens. Want jij hebt het voor het zeggen. Want jij bent het bevoegd gezag. Ik raak geïrriteerd van de term bevoegd gezag. Het doet mij denken aan de jaren tachtig.’
Twintig miljard SRD-schuld
De schuldenlast van twintig miljard SRD werd aangehaald. ‘Toen president Venetiaan het roer overdroeg, was de schuld drie miljard SRD.’ Rusland maakte de berekening dat de huidige schuld, vergeleken met toen, zevenmaal hoger is. Afrika werd als voorbeeld van de consequenties van roekeloze leningen gesteld. ‘In Afrika hebben de mensen zoveel geleend, dat zij niet kunnen terugbetalen. China neemt daar bezittingen in beslag. In Suriname moeten wij onze bezittingen blijven behouden. Wij moeten Telesur, SLM, Staatsolie en andere bedrijven behouden. Wij mogen niet accepteren dat het land in gevaar wordt gebracht.
Ortwin Campbell
De herdenkingsbijeenkomst van de NPS werd bijgewoond door Ortwin Campbell, die op 29 september 1946 72 jaar geleden de oprichtingsvergadering van de NPS heeft meegemaakt. Campbell werd geprezen voor de vele goede diensten, vooral op onderwijsgebied, die heeft bewezen aan Suriname en de NPS. Hij was onder andere lid van de Adviesraad. Onder de gasten bevonden zich vertegenwoordigers van Pertjajah Luhur, Doe, De Nieuwe Leeuw, Abop en VHP
‘Vene’ danste de Awasa
De aanwezigen werden vermaakt met podiumkunsten, zang, dans en voordracht vertolkt door jongeren. Een natje en een droge hoorden erbij. De herdenkingsbijeenkomst liep op wieltjes. ‘Vene’, ingenomen door het feest, danste de Awasa.
HD

error: Kopiëren mag niet!