Doekhie: ‘Nederlandse journalisten al 30 jaar bezig met politieke aanvallen op Bouterse’

1Doekhie ‘Nederlandse journalisten al 30 jaar bezig met politieke aanvallen op Bouterse’Het Nederlandse tijdschrift ‘De Nieuwe Revu’ is eind augustus uitgebracht met een opmerkelijke cover. Op de voorkant van het blad is de president van Suriname, Desi Bouterse, te zien met de titel: ‘Drugsbaas Bouterse’. Suriname is volgens het tijdschrift een criminele staat waar drugscriminelen tot de hoogste regionen van het landsbestuur zouden zijn doorgedrongen. “Een Colombiaans kartel bouwde in de Surinaamse jungle een haven voor drugsduikboten, terwijl president Desi Bouterse toekijkt. Het land zou hard op weg zijn een narcostaat te worden”, stelt De Nieuwe Revu. Opmerkelijk is echter dat het staatshoofd bijkans een maand later nog steeds geen reactie heeft gegeven op de beweringen in het tijdschrift. NDP-parlementariër Rachied Doekhie vindt dat Nederlandse journalisten al 30 jaar bezig zijn met politieke aanvallen op Bouterse. “De hele wereld weet al dat het alleen maar leugens zijn. Ik hoop daarom dat zij meer schrijven. Integendeel blijft de man verder groeien en wint verkiezingen op eigen kracht. Nu weet men al dat het bombeltijd is, want de verkiezingen naderen. Dus men gaat alles in stelling brengen om Bouterse klein te krijgen”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname. De NDP’er benadrukt dat het ‘de buitenlanders’ niet zal lukken om zijn partijvoorzitter klein te krijgen bij de opkomende verkiezingen van 2020, omdat uiteindelijk het volk naar de stembus gaat en niet de mensen van De Nieuwe Revu. Hij ziet deze politieke aanvallen meer als reclame voor zijn partij.
‘Men schreeuwt te snel’
Doekhie beweert dat er veel meer drugsonderscheppingen tijdens andere regeerperiodes zijn geweest, dan de gevallen die de afgelopen maanden in de media zijn verschenen. Hij merkt op dat men te snel schreeuwt wanneer ladingen drugs op buitenlandse schepen worden onderschept en deze gelijk gelinkt worden met Suriname. “Er wordt geen rekening gehouden dat vaartuigen naast Suriname ook andere bestemmingen hebben. De cocaïne kon dus ook ergens anders zijn ingeladen. Daarnaast ziet niemand wat er precies gebeurt op zee”, aldus de NDP’er.
Nederland ‘de grote hersenspoelmachine’
Dat Bouterse en Nederland niet door één deur kunnen, is geen geheim. De NDP-leider is enkele jaren terug in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf. Europol heeft wegens zijn veroordeling een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Als staatshoofd geniet hij echter diplomatieke onschendbaarheid zodat hij naar het buitenland kan reizen zonder te worden aangehouden. Bij de Krijgsraad in Suriname riskeert de ex-legerleider momenteel 20 jaar celstraf voor zijn aandeel bij de dood van 15 mannen op 8 december 1982. Zijn raadsman, Irwin Kanhai, voerde in zijn pleidooi aan dat Nederland zich in 1982 gedroeg als ‘de grote hersenspoelmachine’. Het doel van Nederland zou zijn geweest om Bouterse weg te krijgen, zei de advocaat. De zoon van Bouterse, Dino Bouterse, heeft ook geen vlekkeloos verleden. Dino zit momenteel ook een celstraf van 16 jaar en drie maanden uit in de Verenigde Staten nadat hij op 28 augustus 2013 in Panama werd gearresteerd. De Amerikaanse politie had in Panama een val opgezet, omdat Dino betrokken zou zijn bij cocaïnesmokkel naar de VS, illegale wapenhandel en het willen faciliteren van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah.
FR

error: Kopiëren mag niet!