Vereniging Arya Dewaker 89 jaar

1 Vereniging Arya Dewaker 89 jaarDe Vereniging Arya Dewaker bestaat op 29 september 2018 precies 89 jaar. In verband met dit heugelijk feit organiseren het hoofdbestuur en de priesterraad van deze vereniging een tweedaagse Wed-Yajna op vrijdag 28 en zaterdag 29 september. “We hebben speciaal hiervoor een jonge pandit uit India gehaald om de diensten te verzorgen, te weten Acharya Amit Kumar Yadav”, geeft Inder Gangabisoensingh, voorzitter van de vereniging te kennen tegenover Dagblad Suriname. Ook pandit Tilakdharie zal op de tweede dag de Wed-Prawachan doen. Gangabisoensingh zegt dat hoewel de vereniging officieel in 1929 is opgericht, de Arya Samaaj veel eerder in Suriname bestaat. “In 1911 is de Arya Samaaj vanuit Guyana via een missie naar ons land verspreid”, zegt de voorzitter.
21 mandirs, 12 scholen, kinderhuis
Volgens Gangabisoensingh staat de spreiding van de Vedische kennis centraal bij zijn organisatie. “Naast dat we religieus bezig zijn via onze 21 mandirs landelijk, hebben we ook het Maharishi Swami Dayanand Kinderhuis onder ons hoede. Het kinderhuis bestaat op 18 oktober aanstaande 85 jaar. We zijn niet alleen religieus, maar ook sociaal-maatschappelijk bezig. Daarnaast hebben we ook 12 scholen onder onze hoede, verspreid over Paramaribo en andere districten”, geeft de voorzitter aan. Hij zegt dat er ook ontwikkeling is binnen de Arya Samaaj in Suriname. Zo zijn er niet lang geleden mandirs te Canawapibo (Commewijne) en Leiding 5 (Wanica) opgericht, terwijl er nog twee op komst zijn, te weten te Bergenshoopweg en Domburg. “Wij willen de mensen tegemoet komen met gebedshuizen in hun buurt”, zegt Gangabisoensingh.
Hoofdmandir krijgt wereldaward
De voorzitter doet verder uit de doeken dat de hoofdmandir aan de Johan Adolf Pengelstraat 210 volgende maand een award krijgt tijdens de Wereld Maha Samelan van de Arya Samaaj in New Delhi. Deze conferentie wordt gehouden tussen 25 en 28 oktober en Suriname zal aanwezig zijn om een award in ontvangst te nemen. “Onze hoofdmandir is gekozen tot de beste van de wereld qua unieke architectuur. De mandir is in 2001 gebouwd en heeft vorig jaar een grote renovatie ondergaan”, zegt de voorzitter.
Toekomst
Voor de toekomst wil het huidige bestuur een seniorenopvangcentrum opzetten. “We zijn al in een vergevorderd stadium om de locatie waar dit centrum komt, veilig te stellen. Een conceptontwerp is er ook al. We gaan een dossier opmaken en dan kunnen we fysiek aan de slag gaan”, zegt Gangabisoensingh. Hij nodigt iedereen uit om de tweedaagse Wed-Jayna bij te wonen vandaag en morgen in de hoofdmandir. De diensten beginnen steeds om 19.00 uur.

error: Kopiëren mag niet!