Alcoholgebruik onder jongeren verontrustend

Het alcoholgebruik onder jongeren neemt toe. Dat zegt de parlementariër Dew Sharman. “Het verdient aanscherping van het beleid, want alcohol is een drug”, licht Sharman toe. Dat steeds meer jongeren openlijk op straat alcohol drinken, is zorgwekkend. Uit zijn eigen observaties constateert de politicus tevens arts dat ook steeds meer jonge vrouwen zich overgeven aan alcohol. “Het budget voor de aanpak van dit probleem zou vele malen hoger moeten liggen dan wat er nu voor wordt uitgetrokken, vooral als je het afweegt tegen het budget voor de fysieke zorg.”
De parlementariër zegt dat ook in de gokhuizen het gebruik van alcohol beter gecontroleerd moet worden. “Je ziet dat ook hier jongeren gebruik maken van gratis eten en drinken, hier gaat ook alcohol mee gepaard.” Die grens van drinken en blijven drinken is verontrustend. Het ministerie van Volksgezondheid heeft volgens Sharman de taak om hier meer aandacht aan te besteden, vooral door het verhogen van de informatievoorziening richting de samenleving. Mensen moeten hiervoor gewaarschuwd worden, zeker omdat de non-communicable diseases (NCD’S) bij ons doodsoorzaak nummer zijn. Onder NCD’s vallen onder andere diabetes type 2, borst- en darmkanker. “Vooral wanneer diabeten blijven drinken raakt van alles ontregeld in het lichaam. Het blijven consumeren van alcohol vernietigt een hele generatie”, stelt Sharman.
“Mensen kunnen met mate alcohol gebruiken, maar daarbij speelt voorlichting een belangrijke rol zodat mensen bewust gemaakt worden van de risico’s en hoe het verstandig te gebruiken. Als de betrokken instanties verandering willen teweeg brengen, dan speelt de beschikbare begroting een voorname rol, want zowel de primaire als de preventieve zorg is daarbij gebaat”, aldus de politicus.
RB

error: Kopiëren mag niet!