Symposium ter verbetering concurrentiepositie pluimveesector

Symposium dient ter verbetering concurrentiepositie op regionale marktGisteren ging het 2-daagse Internationale Technische Symposium van de Caribische Pluimvee-Associatie (CPA) van start. Dit symposium wordt jaarlijks gehouden om de problemen die zich regionaal voordoen binnen de pluimveesector, bespreekbaar te maken. Suriname verkeert in de gelukkige omstandigheid om deel uit te maken van deze besprekingen en zelf geconstateerde probleempunten binnen deze sector bespreekbaar te maken. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, gaf in een interview aan dat het ministerie geen keus heeft dan dit symposium te ondersteunen vooral als het gaat om het verhogen van de concurrentiepositie van de pluimveesector. “Wat we willen is dat de verschillende sectoren, met name de agrarische sector, de mogelijkheid hebben om hun concurrentie vermogen te verbeteren. Als we praten over globalisering en joint markets dan is het zo dat als je toegang wil tot markten je standaarden moet kunnen halen en op die manier moet zorgen dat je, je marktaandeel behoudt of uitbreidt. Dit symposium is dus in dat kader zeker op zijn plaats”, verklaarde de minister.
Er is ruimte om te verbeteren
“Als we kijken naar de kosten die we maken voor het eindproduct, maar ook de onderlinge samenwerking die bestaat tussen onderlinge producenten en instituten die te maken hebben met de sector zowel nationaal als regionaal, is er nog ruimte voor verbetering. Kijken we naar Suriname moeten we er ook voor zorgen dat we die 60% dat we importeren aan kip , langzamerhand terugbrengen, zelfvoorzienend worden en overgaan tot exporteren. Volgens de LVV-minister moeten wij eerst daar de uitdagingen kijken met betrekking tot het pluimveesector. Tussen de landen binnen de Caricom moet er meer worden gesproken over de barrières die er zijn rond de eerlijke handel tussen de landen.” Soerdjan heeft tevens benadrukt dat er sprake moet zijn van fair competition (eerlijke concurrentie) en dat betekent dat we eerlijk moeten zijn als het gaat om handel drijven.
Wegwerken van vertragingstactieken
Er worden vertragingstactieken toegepast als het gaat om import en export tussen landen. Deze zaken moeten kortom weggewerkt worden. Volgens de minister moet er duidelijk gesteld worden wat de procedures zijn om te kunnen voldoen aan exporteisen zodat Suriname zich daaraan strak kan houden. “De bovengenoemde issues zijn niet nieuw, wel is het zo dat ze aan verbetering toe zijn.” Zelf stelde de minister dat ondersteuning niet altijd in geld moet, maar kan het ook middels kennisverbreding. De bedoeling is werken om de efficiëntie binnen de sector te verhogen, de concurrentiepositie te verbeteren en zoveel als mogelijk zelfvoorzienend te worden.
NK

error: Kopiëren mag niet!