Onderofficier Fernandes lijdt zwerversbestaan door dienstongeval

Dak- en thuisloze korporaal Ronald Fernandes: ‘Ik ben niet aan de drugs, ik ben geen alcoholist, ik gok niet. Dat ik noodlijdend ben, komt door het onrecht, dat mij door de staat wordt aangedaan. Ik ben getraumatiseerd door de binnenlandse oorlog’
Dak- en thuisloze korporaal Ronald Fernandes: ‘Ik ben niet aan de drugs, ik ben geen alcoholist, ik gok niet. Dat ik noodlijdend ben, komt door het onrecht, dat mij door de staat wordt aangedaan. Ik ben getraumatiseerd door de binnenlandse oorlog’
‘Noem mij geen ex-militair, want eenmaal militair, altijd militair. Ik ben korporaal Ronald Fernandes. Dat ik vandaag, dak- en thuisloos ben en in de omgeving van de Marinetrap, achter het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) slaap, komt door het onrecht dat mij wordt aangedaan door de Staat Suriname, met name het ministerie van Defensie.
Kneuzing van wervelkolom
Ronald Fernandes (51) was ingedeeld als soldaat bij Charlie Compagnie van de 33ste infanteriebataljon. Tijdens een militaire actie aan de Pakirakreek, nabij Stoelmanseiland in het district Marowijne, kwam Fernandes te vallen en liep een kneuzing van zijn lumbale wervelkolom op. Tot tweemaal toe werd hij opgenomen in het Militair Hospitaal en onderging een bekkentractiekuur. Hij werd nooit meer de oude.
Invalide
Uit het medisch rapport van het Academisch Ziekenhuis, ondertekend door orthopedisch chirurg R. Tjong Ajong, blijkt onder andere dat het niet te verwachten is, dat de klachten zullen verdwijnen. “De heer Fernandes R. zal niet meer actief als militair kunnen functioneren. Zijn invaliditeitspercentage bedraagt 15%.” Volgens een schriftelijke verklaring van luitenant S. Blokland is het ongeval van Fernandes een dienstongeval.
Dak- en thuisloos
Fernandes: ‘Er wordt niet naar mij omgekeken. Anderen ontvangen tweehonderd, anderen zevenhonderdvijftig SRD per maand. Maak ik heb tot heden geen enkele ondersteuning gekregen. Door psychische issues, waaronder agressief gedrag ten gevolge van trauma’s opgelopen tijdens de binnenlandse oorlog, verloor ik mijn gezin en ging het bedrijf dat ik had opgezet kapot. Het gevolg is, dat ik al zestien maanden dak- en thuisloos ben. Door de kneuzing aan mijn rug, voelt mijn lichaam aan een zijde af en toe verlamd aan. Ik ben aan één oog blind.’
Dovemansoren
Volgens bekomen informatie hebben meerdere DNA-leden Fernandes aangehoord en gezegd na te zullen gaan wat zij aan zijn nood kunnen doen. Vicepresident Ashwin Adhin heeft hem op 4 juli ontvangen en loopt hij tot nu toe zonder resultaat, de vloer van meerdere overheidsinstanties plat.
HD

error: Kopiëren mag niet!