Wijzen op verantwoord alcoholconsumptie is een constant proces

1Wijzen op verantwoord alcoholconsumptie is een constante procesVoor Stichting Verantwoord Alcoholgebruik Suriname (Stivasur) is een constante bewustwordingscampagne belangrijk, omdat je zo alleen ervoor kan zorgen dat er op een verantwoordelijke wijze alcohol wordt gebruikt. Echter is de stichting ervan bewust dat zij dit niet volledig in de hand hebben. Er zijn nog steeds groepen die alcohol gebruiken zonder de gevolgen voor hunzelf en omgeving in acht te nemen. ‘Zwangere vrouwen die toch vinden een wijntje te willen, moeten wij erop wijzen dat het negatief kan werken op hun ongeboren kindje’, zegt voorzitter Diana Halfhide van Stivasur. De stichting werkt ook samen met de politie in het kader van verkeersveiligheid. “Het is een verandering van de mindset, waarbij we niet geloven dat we deze in 1 keer gaan veranderen.”
Verantwoord schenken
Stivasur wil niet alleen werken naar verantwoord alcoholconsumptie, maar ook verantwoord schenken. Dit concept is eerder bedoeld voor de horecasector die volgens de voorzitter ook een taak heeft erop toe te zien dat hun cliënten niet teveel alcohol op hebben als zij deel moeten nemen aan het verkeer. “We hebben nu een paar programma’s geschreven en uitgewerkt, waarmee we volgend jaar willen starten.” Stivasur wil ook deze bewustwordingscampagne naar de scholen brengen. Echter is de voorzitter van mening dat de stichting dit niet alleen hoeft te doen. Het initiatief kan ook vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur komen.
Reclamecode
Bij Stivasur is er een code voor marketing en reclame waaraan de bedrijven zich moeten houden. “We zien gewoon dat de alcoholreclames en de manier hoe deze gepresenteerd worden aanmerkelijk zijn verbeterd. En we hebben het over bedrijven die zijn aangesloten aan de stichting, zoals SAB, Parbo en Kings.” Stivasur werkt ernaar toe dat alle bedrijven zich houden aan deze code. “Mensen mogen ten aanzien van slechte reclames contact met ons opnemen. We hebben een onafhankelijk commissie die klachten beoordeelt over onverantwoordelijke reclame. Zogezegd hebben we tot nu geen klachten gekregen over onverantwoorde reclames. Dit kan twee dingen betekenen en dat is dat we allemaal verantwoordelijke reclame maken of dat mensen nog niet echt bewust zijn en niet op letten.”
Nog geen grote veranderingen opgetreden
Halfhide zegt dat zij mogelijke veranderingen na de campagnes niet concreet hebben gemeten. De stichting kan dus niet met zekerheid aangeven dat er inderdaad verandering is opgetreden in het drinkgedrag van mensen. “Er hebben inderdaad minder ongevallen plaatsgevonden, maar we weten niet in hoeverre de ongevallen verband hielden met alcohol. Wat we wel merken, is dat mensen erover praten. We merken het aan de kijkcijfers en we hebben hele positieve reacties gekregen vanuit de samenleving ten aanzien van de voorlichtingsfilmpjes van Stivasur. In de afgelopen maand hebben we onze filmpjes over verantwoordt alcoholverbruik vertoond. Er wordt daarin vanuit verschillende perspectieven gesproken, zoals de politie, de bedrijven, de anatoom-patholoog, verhalen van zowel slachtoffers en de daders, waarbij wij de impact laten zien wanneer je niet verantwoord omgaat met alcohol. Echter geloven we wel dat er nog veel te doen is”, aldus Halfhide.
NK

error: Kopiëren mag niet!