Ondernemingsraadpleging vraagt om gedragsverandering

Roy Haverkamp van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL) zegt in een reactie op de vraag over de wet ondernemingsraadpleging die nu ter behandeling ligt in bij de Nationale Assemblee, dat we een aantal zaken hebben overgenomen uit Nederland. Nederland heeft namelijk bij het ontstaan van de Surinaamse vakbeweging een adviserende rol gehad. “Reeds toen heeft Nederland geadviseerd om bedrijfstakgewijze cao’s te sluiten, maar in Suriname heeft dat tot nog toe niet gewerkt”, zegt Haverkamp. “Suriname heeft veel overgenomen van de Engelse structuur uit het Caribisch gebied.” Die structuur heeft volgens Haverkamp vrij goed gewerkt in Suriname.
De beoogde medezeggenschap, zoals bedoeld in de wet ondernemingsraadpleging, zou kans van slagen hebben wanneer het gedrag om zaken correct af te handelen en op gang te brengen positief zou worden gestimuleerd. “Mensen zullen doelen alleen kunnen bereiken wanneer niet vanuit de hokjescultuur wordt gehandeld. Voor succesvolle ondernemingsraadpleging zullen de actoren dus bereidheid moeten tonen om gezamenlijk en harmonieus te werken. Als de werkgever een gedrag heeft van “wij bepalen wat gebeurt, niemand komt me zeggen wat moet gebeuren in mijn bedrijf”, dan gaat het niet werken stelt Haverkamp.”
Haverkamp zegt wel dat als het gedrag van werkgevers in Suriname niet verandert, de beoogde wet moeilijk zal werken. Een groot deel van de werkgevers is niet bekend met de wetten stelt de vertegenwoordiger van de FAL. “Ze weten vaak niet wat ze moeten doen. De ILO geeft al jaren trainingen om onnodige werkonderbrekingen te voorkomen. Niet iedere ondernemer wil investeren in het personeel. Het wetsvoorstel ondernemingsraadpleging gaat er echter ook vanuit dat het raadplegen van de werknemers leidt tot sterkere bedrijfsvoering en een hogere productiviteit.”
RB

error: Kopiëren mag niet!