Politie kan wederom blaastesten uitvoeren

De politie is sinds maandag 24 september weer bevoorraad met het benodigde materiaal, waardoor blaastesten weer kunnen worden uitgevoerd. Vanwege dit gebrek werd het politiewerk vertraagd, omdat de bestuurders gevraagd werden om bloed af te staan voor de bloedtest. Het duurt bijkans twee weken om het resultaat van het alcoholpromillage binnen te krijgen, terwijl bij ademanalyse de resultaten gelijk beschikbaar zijn. Dagblad Suriname heeft in verband hiermee gesproken met hoofd van de afdeling PR, Humphrey Naarden. Hij bevestigt dat de overheid de betreffende apparaten naar de fabrikant heeft opgestuurd om deze te kalibreren. Alle ressorten worden nu voorzien van de blaasapparaten. Ademanalyse wordt afgenomen als er redenen zijn voor de aanname van de zogenaamde ‘trias alcoholica’. De trias alcoholica is aanwezig bij drie van de volgende kenmerken: wanneer de adem riekt naar inwendig gebruik van alcoholhoudende drank, onvast ter been en bloeddoorlopen ogen. Ook worden overtreders onderworpen aan een schrijftest. Naarden zegt dat naast de ademanalyse, het alcoholonderzoek ook kan worden verricht via een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek wordt gezien als een meer betrouwbare methode van onderzoek naar het alcoholgebruik. Als uitgangspunt wordt gehanteerd dat het alcoholonderzoek wordt verricht via een ademanalyse. Het tegenonderzoek wordt dan verricht in de vorm van een bloedonderzoek. Bij dit onderzoek wordt aan de persoon gevraagd of hij/zij wel bereid is om dit onderzoek te laten gebeuren. De politie kan de overtreder niet verplichten eraan mee te werken. Er is specifieke toestemming nodig van de desbetreffende persoon.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!