Viering Dag der Marrons te Drietabbetje

1 Viering Dag van de marron van het   jaar te DrietabbetjeDe Commissie Viering 10 oktober 2018 heeft vrijdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de viering van de Dag der Marrons dit jaar gehouden zal worden te Drietabbetje. Deze commissie heeft op 2 september het mandaat verkregen om de viering in dit gebied te organiseren. Deze toezegging hebben zij van het grootopperhoofd van de Aucaners, Dabonno Velanti, verkregen. Het ligt in de bedoeling dat alle 6 Marronstammen aanwezig zullen zijn op Drietabbetje. Het zal niet een grootse viering worden, maar meer een ‘gran krutu’, waarbij men bij elkaar moet komen om stil te staan bij diverse zaken betreffende de Marrongemeenschappen. Men zal onder andere stilstaan bij de onderwerpen zoals het grondenrechtenvraagstuk, werkgelegenheid in het binnenland, traditioneel gezag en bestuur, landbouw, elektriciteit en mogelijk ook de benoeming van granman Albert Aboikoni. Vandaar dat de viering 3 dagen (8-10 oktober ) zal plaatsvinden, waarbij de commissie 2 dagen zal uittrekken voor de vergadersessies. Op de derde dag (10 oktober) zullen de activiteiten plaatsvinden. Er is reeds met de diverse stammen overlegd, die hebben aangegeven te zullen participeren aan de gran krutu. Het uiteindelijk doel van de sessies is om op de laatste dag te komen met een akkoord of verklaring (Drietabbetje Akkoord), waarin alle mogelijke ‘grieven’ van de Marrongemeenschap staan verwoord. Dit document zal de commissie aan de regering overhandigen. Volgens commissievoorzitter Leo Brunswijk is het doel om te geraken tot eenheid en bewustwording. ‘De Marrongemeenschap leeft al 258 jaar in het binnenland en er zijn zoveel zaken die nog niet op papier staan. Het is belangrijk dat de problemen in het binnenland bekend worden en vooral ook hoe zaken aangepakt kunnen worden in de toekomst.’
Organisatie
Personen van Paramaribo zijn welkom om deel te nemen aan de activiteiten op Drietabbetje. Geïnteresseerden moeten zich op 6 oktober aanmelden bij de Wijdenboschbrug, van waaruit er bussen zullen vertrekken naar Albina. Vanuit Albina zal men dan met de boot vertrekken naar Drietabbetje. Deze uitnodiging gaat uit naar zowel alle Marrons, als ook naar de niet-Marrons, zegt Brunswijk. Ten aanzien van de organisatie is er een algemeen coördinatieteam dat het geheel zal overzien. Verder zullen nog enkele commissies functioneren, te weten een transportcommissie, de ontvangstcommissie en de activiteitencommissie die zich bezig zal houden met de activiteiten die zullen plaatsvinden. Tenslotte is er de protocolcommissie die belast zal zijn met het begeleiden van de kapiteins en granmans.
Geen politieke activiteiten
De commissie stelt dat de activiteit niets te maken heeft met de politiek, vandaar dat alle politieke partijen welkom zijn om deel te nemen aan de activiteiten. De commissie doet nadrukkelijk een beroep op deze partijen om in de periode van 8-10 oktober geen politieke activiteiten te organiseren in de directe omgeving van Drietabbetje. Pas na 10 oktober is men weer vrij om politieke activiteiten te ontplooien. De regering zal ook een uitnodiging krijgen mee te participeren aan de activiteiten op 10 oktober. De organisatie wenst het traditioneel gezag alle ruimte te bieden om zich in alle rust te uiten.
NK

error: Kopiëren mag niet!