Marrondag en Chinese vestiging worden groots herdacht

Marrondag en Chinese vestiging in Suriname zullen groots worden herdacht 1De Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren 2018 onder voorzitterschap van Henk Herrenberg heeft haar voornemens met betrekking tot de viering van Marrondag op 10 oktober en de herdenking van 165 jaar Chinese immigratie op 20 oktober bekendgemaakt. Op de persconferentie die is gehouden in het perscentrum waren vertegenwoordigers van meerdere Marronorganisaties, de Chinese verenigingen, 14 in totaal, aanwezig. Deze zullen activiteiten ontplooien rond de herdenkingen en gaven door hoe hun deelname aan de activiteiten van uiteenlopende aard eruit zal zien. Het gaat om een tentatief programma. Het officiële programma, dat over verschillende dagen gespreid zal worden, zal tijdig bekend worden gemaakt.
Vredesovereenkomst tussen Saramaccaners en koloniale machthebbers
Er werd medegedeeld dat 19 september, de dag waarop er in 1762 vrede werd gesloten tussen de Saramaccaners (de grootste Marronstam) en de koloniale machthebbers, meegenomen zal worden bij de viering van Marrondag. Er zijn op deze dag culturele activiteiten gepland in Sipaliwini bij de samenstroom van de Surinamerivier en de Gran Rio. In Paramaribo zal er een lezing worden gehouden.
Samen met elkaar
SME is de internationale afkorting van Suriname. Deze afkorting is ook voor het motto ‘Samen met elkaar’ van de commissie. Daarmee wordt de nadruk gelegd op samenwerken. Herrenberg benadrukte het educatieve, vormende en bewustmakende aspect van de te houden activiteiten. Ook het milieu en gezondheid krijgen aandacht. De klemtoon zal niet zozeer worden gelegd op eten, drinken en feesten. Er zullen landelijk activiteiten ontplooid worden. Met name de districten Paramaribo, Sipaliwini en Marowijne werden bij naam genoemd.
Contemporaine geschiedenis belichten
Aangegeven werd dat tijdens de herdenkingen ook zal worden gewezen op de contemporaine geschiedenis. De politici Johan Pengel, Jagernath Lachmon en Iding Soemita werden genoemd als grote zonen die de verbroederingpolitiek hebben doorgevoerd in Suriname. Volgens Herrenberg is het gepast om deze personen te respecteren en te eren en dankbaarheid te tonen.
Chinese ambassade komt in met geld
Herrenberg toonde zich ingenomen met de financiële bijdrage die de ambassade van de Republiek China heeft toegezegd voor de herdenking van de Chinese vestiging in Suriname. Het ligt in de bedoeling om deze dag groots te vieren met culturele en culinaire shows en andere activiteiten. De meer dan 14 Chinese verenigingen in Suriname werken samen om de herdenking tot een succes te maken.
Taakstelling Commissie Jubileumjaren verruimd
De Nationale Commissie Jubileumjaren zegt tevreden te zijn over de wijze waarop de nationale en andere gedenkdagen in 2018 zijn gevierd. Bij haar instelling kreeg de commissie de taak om de viering van de jubileumjaren te coördineren. Na gezamenlijk overleg werd besloten om ook andere gedenkdagen mee te nemen. Er zullen twee boekjes over de Marrondag en de Chinese vestiging worden uitgegeven.
HD

error: Kopiëren mag niet!