PL vs NDP bij Day of Wong Jowo

PL-voorzitter Paul Somohardjo belegde gisteren een persconferentie om deze zaak aan te kaarten (foto: Ricky Bahadoersingh)
PL-voorzitter Paul Somohardjo belegde gisteren een persconferentie om deze zaak aan te kaarten (foto: Ricky Bahadoersingh)
“We overwegen de dc voor de rechter te slepen”

Donderdagmorgen vond in het partijcentrum van Pertjajah Luhur een persconferentie plaats. Aanleiding is de inbraakpolitiek die de partijleider zegt te ervaren tijdens de voorbereidingen van 128 jaar Javaanse Immigratie. Paul Somohardjo geeft aan dat zijn partij al jaren in het stafdorp te Mariënburg activiteiten organiseert in verband met de herdenking van Javaanse immigratie. De PL-voorzitter is niet te spreken over de gang van zaken dat de aanvraag van zijn vergunning is afgewezen. “Er is een begroting gemaakt van SRD 250.000, waarvan reeds een voorschot is betaald. Alles is goed totdat een piking ingi boi (red…president Desi Bouterse) besluit om de zaak naar zich toe te trekken en beloften te doen aan de plaatselijke inwoners dat alles goed gemaakt en verbouwd zal worden. Die beloften waren ook al eerder gedaan, maar zijn nooit nagekomen. En nu horen wij van de plannen die de piking ingi boi op Mariënburg gaat organiseren. We zijn niet bang voor concurrentie, maar je moet geen misbruik maken van je macht. Nu de veemarkt domeingrond is geworden en toebehoort aan de staat moet er geen misbruik daarvan worden gemaakt”, zegt Somohardjo.
“Op dezelfde dag en dezelfde tijd, het lijkt wel een kopie van PL. Mariënburg is zo groot, waarom juist op die plaats”, vraagt Somohardjo zich af. “Moeten we zo met elkaar leven?” vraagt de PL-topman zich af. “Waarom gaat die piking ingi boi niet naar de Palmentuin tussen de Inheemsen? Waarschijnlijk is zijn aanhang zo klein nu onder de Inheemsen dat hij zich niet daar laat zien. De PL-topman geeft voorbeelden van Matta, Wit Santi en Apoera waar de behandeling van de Inheemsen te wensen zou overlaten. “Het wegstromen van zijn achterban blijft aanhouden, daarom stuurt hij nu de vp naar Wanica om aardappelen en uien uit te delen. Het is niet zo gemakkelijk om te denken dat de Javanen omkoopbaar zijn met een bami of een pitjil. Zo gemakkelijk is het niet. Javanen zijn een eervol volk, want zij waren het die de blanke kolonisator uit Indonesië hebben verdreven.”
Somohardjo herhaalt: “niet omdat je macht hebt, moet je ons occuperen. Ter voorkoming van elk misverstand organiseren wij niets in Mariënburg. Wel overwegen wij de districtscommissaris voor de rechter te slepen, want zonder argument is onze vergunningaanvraag niet goedgekeurd. De activiteiten van de PL zijn dus niet op Mariënburg, maar bij het Openlucht Museum te Nieuw-Amsterdam.”
Wie draagt de kosten?
Ingrid Karta-Bink, PL-parlementariër, geeft aan dat de PL nooit de belangrijkheid van de dag van de Javaanse immigratie op 9 augustus zal vergeten. Daarom wordt de dDay of Wong Jowo gevierd samen met de Bigisma Dey. De vergunningaanvraag is op 17 juli gedaan, enkele dagen eerder was er een voorgesprek. Karta-Bink geeft aan dat de dc de vergunningaanvraag heeft aangenomen en het zou worden behandeld. Hierna werd ze gebeld met de mededeling dat het kabinet ook wat zou organiseren. Karta-Bink vraagt zich af wie voor de kosten van de viering draagt?
Districtscommissaris van Commewijne, Ajaikoemar Kali, geeft in een reactie aan dat er inderdaad door de Partjajah Luhur een aanvraag is gedaan op 17 juli voor het organiseren van activiteiten in verband de viering van Javaanse immigratie. De burgervader geeft daarbij aan dat hij op 9 juli, tien dagen eerder, een brief had ontvangen van NDP-Commewijne voor het vieren van Javaanse immigratie. De brief van PL heb ik in behandeling genomen, maar vanuit het kabinet is aangegeven dat zij de dag organiseren samen met het commissariaat in verband met het werkbezoek van de president. Ook Enrique Ralim, coördinator van de festiviteiten namens NDP Commewijne in stafdorp, bevestigt deze lezing. “We hebben op 9 juli schriftelijk doorgegeven dat wij activiteiten aan het voorbereiden waren. Er is een grote schoonmaakbeurt georganiseerd en er vindt reconditionering van de wegen plaats. Er is ook rekening gehouden met de activiteiten van PL door hun in de gelegenheid te stellen om 15.00 uur in de middag een kranslegging te doen.” Karta-Bink had in de persconferentie aangegeven dat inderdaad het voorstel van de dc was om PL in de gelegenheid te stellen om in de middag een kranslegging te kunnen doen, echter nam ze daar geen genoegen mee, aangezien de vergunningaanvraag een dagvullend programma had.

error: Kopiëren mag niet!