Actie AdeKUS-werknemers wordt verscherpt

Actie AdeKUS werknemers wordt verscherpt 1Het Technisch en Administratief Personeel bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) was op 2 augustus wederom in actie. Om 8.00 uur begon een gezamenlijke vergadering vlak voor de ingang van het complex. De ingang was ruim een uur gesloten. Alle bezoekers van de universiteit moesten of voor de ingang of langs de weg parkeren. De actie is overgenomen door de Werknemers Federatie Universiteit. Volgens verkregen informatie hebben een deel van de werknemers van het Medisch Wetenschappelijk Instituut en allen van de Centre for Agricultural Research in Suriname tot gisteren niet kunnen beschikken over hun salarissen. Vandaar dat het technisch-en administratief personeel zich solidair verklaarde met deze groep werknemers.
Blijkens een verklaring van Soenil Soekhnandan van het Celos communiceert het universiteitsbestuur niet gedegen met haar werknemers. Er kwam op 27 juli een schrijven, waarin het bestuur een verlate uitbetaling meedeelde. Er werd in het schrijven ook aangegeven dat de uitbetaling tegen 30 juli rond zou zijn. Tot 2 augustus werd niet aangegeven wat de status is. “De mensen komen nu naar mij toe om meldingen van de bank aan te tonen. Mensen moeten een persoonlijke lening aflossen, anderen hypothecaire leningen. Zij worden door de bank nu al in kennis gesteld om te moeten aanzuiveren. Als er geen geld wordt gestort op de mensen hun rekening, heb je een probleem”, stelt Soekhnandan.
Reeds in de periode van gewezen Onderwijsminister Robbert Peneux zijn de werkgever en werknemers overeengekomen dat de salarissen op de 26ste van de maand gestort moeten zijn (rekening houdend met de verwerktijd van de bank). “Wij hebben daarna gezegd dat als dat een probleem is, zorg er tenminste voor dat aan het eind van de maand het geld wel op de rekening is. Dat is maar 1 keer gebeurd, maar het kan. Wat er afspeelt binnen de organisatie, weet ik niet, omdat de communicatie zoek is. Als er communicatie was, dan hadden wij als werknemers een andere opstelling”, stelt Soekhnandan.
Indien de salarissen vandaag ook niet op de rekening te zien zijn, zal de groep haar actie verscherpen. Gisteren werd afgesproken dat de poorten wederom gesloten zouden zijn, maar dat vandaag de toegang aan bezoekers wordt geweigerd. Alleen studenten die tentamens moeten afleggen, mogen het terrein betreden. Ook zullen dienstvoertuigen worden geweerd om het terrein te verlaten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!