Raghoebarsing: “Minister Financiën wederom bezig met symptoombestrijding”

“De minister van Financiën is wederom bezig met symptoombestrijding”. Dit stelt Econoom Stanley Raghoebarsing in gesprek met Dagblad Suriname. Hij reageert hier op de wijze waarop de minister van Financiën omgaat met de kwestie van geldaanhoudingen in Nederland. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie van Nederland Euro 23.5 miljoen afkomstig uit Suriname, in Nederland geconfisqueerd. Nu zijn er ideeën bekend gemaakt om geleidingen via China te laten lopen als alternatief op het uitvallen van Nederland. “Hij moet het probleem in de oorzaak zoeken. Er zijn redenen om te twijfelen aan de zuivere herkomst van de middelen. Wij draaien in Suriname om de hete brei heen. Punt is dat wij onvoldoende maatregelen treffen om de naam van ons land te zuiveren van beschuldigingen van drugs en witwas. Dat is de kern van de zaak”, stelt Raghoebarsing.
“Iedere keer zijn er drugszendingen. In de regering wordt als het graf gezwegen. Vanaf de president, tot de laatste minister, doet niemand zijn mond open rond de bestrijding van drugs. Het schaadt niet een toevallige regering alleen, maar heel het Surinaams volk. Men lost het probleem niet op. Niemand zuivert de naam van Suriname als te zijn een land waar leiders zitten achter de drugs. Daarom wordt het geld vermoedelijk vast gehouden. Men vermoedt dat leiders in de top van de regering achter bedragen in de geldzending zitten. Men doet daarnaast alsof het Surinaams volk dom is en niet begrijpt waarom het gaat”, stelt de econoom.
Het is volgens Raghoebarsing ook veel zeggend dat ook het parlement hier weinig over zegt. Wat de zaak nog meer doet ruiken, is het in geheim (comité generaal) bespreken van de tweede aanhouding, in het parlement. Daarnaast, indien de Surinaamse autoriteiten menen dat het vastzittend geld schoon is, blijven de twijfels rondhangen, vanwege het wegblijven van transparantie.
Wat de minister van Financiën volgens Raghoebarsing niet verteld is dat de geldzendingen al via China lopen. China zit al in beeld. China aan de andere kant is een wereldleider in wording. Hij wijst erop dat dit land haar eigen naam niet zou willen associëren met zulke praktijken. Tegen minder strenge regels in China aankijken ziet Raghoebarsing dus als een droom van de lokale autoriteiten.
De econoom benadrukt dat de internationale gemeenschap dit soort toestanden niet tolereerd.
“Het Surinaamse volk betaalt nu het gelach van slecht bestuur”, stelt hij. Een effect is volgens hem te al zien binnen het bankwezen van Suriname. “Alle mensen die bankieren in Suriname, wordt het leven moeilijk gemaakt”, aldus Raghoebarsing.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: