Soerinderpersad Ganpat: “Ik wist niet wat een kwelder kon doen”

1Soerinderpersad Ganpat “Ik wist niet wat een kwelder kon doen”1Soerinderpersad Ganpat was bij de start van het mangroveproject van hydroloog professor Sieuwnath Naipal op Weg naar Zee een felle tegenstander. In februari 2015 werd Weg naar Zee getroffen door een overstroming. Ganpat heeft toen veel van zijn landbouwgewassen verloren. Daarnaast heeft hij ook een partij vee en doksen weg moeten doen. Na de overstroming in 2015 werd er een hulpdijk gebouwd. Hierdoor kreeg Ganpat 100 meter van zijn perceel terug. Hij benadrukt echter dat in de afgelopen 25 jaren hij in totaal 500 meter perceelland heeft verloren aan de wilde zee. “Nu heb ik maar 100 meter van het perceel over. Hiervan kan ik ook niet alles gebruiken om te planten. De beste delen van mijn perceel zijn helemaal verzilt geraakt. Met de minste regen raakt het ook onder water”, stelt Ganpat.
Na de overstroming was het enige waar hij aan dacht, vechten voor een harde zeedijk. Hij heeft Openbare Werken tot De Nationale Assemblee bewandeld met buurtbewoners. “Toen Naipal kwam met zijn voorstel om kwelders te bouwen en daarna mangrove te planten voor de kustbescherming, had ik geen verstand van dit soort dingen. Ik wist niet wat een kwelder kon doen. Het enige waar ik aan dacht was vechten voor een harde zeedijk. Hierdoor kreeg ik altijd kleine wrijvingen met de professor. Ik vroeg hem wanneer hij ons zal redden met de kwelder”, vertelt Ganpat.
Naipal verzocht Ganpat om een dag met hem naar de eerste kwelder mee te rijden. Na een rustig gesprek op de plek waar er heldere resultaten van mangrove-aanplanten te zien waren, kwam Ganpat tot een ommekeer. “Ik zag inderdaad dat mangrove werkt. Waar er 3 jaren terug een gat was, is er bos. Alleen de plek waar er mangrove geplant was, is bespaard gebleven. De rest is weggespoeld. De kwelder is effectief. Er komt land bij”, vertelt Ganpat. Hij werkt inmiddels al een jaar mee aan project. “Ik was een landbouwer, ik had arbeiders. Na de overstroming ben ik zelf een arbeider geworden. Als ik nu hieraan werk, weet ik dat ik aan mijn eigen bescherming werk. Als dit slaagt, zijn wij allemaal gered. Dit doe ik met een overtuiging, anders had ik gewoon ervoor gekozen om voor anderen te werken voor hetzelfde geld”, stelt Ganpat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!