Jitendra Kalloe: “Verdwijning 9 splinternieuwe tractoren en 3 graafmachines SML riekt naar corruptie”

Jitendra Kalloe“Verdwijning 9 splinternieuwe tractoren en 3 graafmachines SML riekt naar corruptie”VHP-assembleelid Jitendra Kalloe is bezorgd over de duistere praktijken die zich de afgelopen periode in de agrarische sector en bij de Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen hebben voorgedaan. Kalloe zegt aan Dagblad Suriname dat de SML in 2014 9 splinternieuwe tractoren en 3 graafmachines van de overheid heeft ontvangen. Nu zijn deze machines, die allemaal voorzien waren van een herkenningsplaat, nergens te bespeuren. “Dit riekt naar corruptie. Vier jaren later kunnen kanalen en irrigatielozingen niet opgehaald worden. Waar zijn deze machines allemaal naar toe? Het heeft de staat miljoenen gekost om deze machines aan te schaffen om de infrastructuur, de wegen, bermen en loosleidingen elk seizoen in orde te maken. Nu raken de boeren al jaren achter wanneer het inzaaischema door het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt wordt uitgegeven. Zijn de machines aan een particulier verkocht? Is het door een particulier toegeëigend? Hebben mensen van het bestuur van SML dit toegeëigend?”, benadrukt de VHP’er uit het rijstdistrict. De oppositionele fracties VHP, Abop, PL, NPS, DOE en Palu willen een vergadering over de agrarische sector. Het interpellatievoorstel is donderdag ingediend bij assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De parlementariër, die dit interpellatievoorstel ook heeft ondertekend, vindt het kwalijk dat het steeds exponenten van de NDP zijn die Wageningen keer op keer kapotslaan.
Minipellerij ook doorverkocht?
Kalloe verwijst ook naar de opkoop van een minipellerij door LVV in 2015 voor een bedrag van USD 1,8 miljoen. Deze pelmolen werd via de Stichting Machinale Landbouw (SML) gekocht en was bedoeld om ook de padieprijs op niveau te houden. “Hiermee zouden de boeren een winstmarge van tenminste 15% binnenkrijgen om dan wederom te kunnen produceren. Wat is met deze minipellerij gebeurd? Is dit ook doorverkocht aan een particulier? Is het doorverkocht aan het huidig bestuur van de SML?”, vraagt Kalloe. De handelingen van ex-LVV-minister Soeresh Algoe en derden hebben de staat volgens de VHP’er voor miljoenen benadeeld. “Algoe heeft dit ook nooit willen bespreken in het parlement, terwijl het volk steeds rustig door is benadeeld. Vandaag de dag zitten de producenten met de handen in het haar”, aldus de politicus.
‘Kaam kare dhoti walla, maza kare topi walla’
Kalloe vindt het vooral kwalijk dat boeren al jaren de agrarische sector met hun eigen middelen proberen draaiende te houden, terwijl deze ‘arme agrariërs, nooit in aanmerking komen voor een decoratie uit handen van de president’. “De vicepresident krijgt dat wel. In het Hindoestaans zou men zeggen: ‘Kaam kare dhoti walla, maza kare topi walla’”, aldus Kalloe.
Late inzaai en extra kosten door schuld overheid
De parlementariër benadrukt dat vanwege de late inzaai er grote problemen voor agrariërs te Wageningen zijn ontstaan, omdat de overheid door nalatigheid de waterpompen van Wageningen niet gereed had. “Hierdoor zijn de landbouwers pas in januari gaan inzaaien, waardoor de mensen nu grote verliezen tijdens de oogst moeten meemaken. Het transport moet middels boten gedaan worden, wat ook allerlei kosten met zich meebrengt. Als je alleen maar kijkt naar de kosten per baal, waar de boer SRD 85 per baal padie krijgt, dan moet daaruit SRD 15 tot SRD 20 uitgetrokken worden om dan de extra kosten te betalen. Regering, als u zo doorgaat met benadeling en corruptiefacilitering, gaan wij noot de voedselschuur van de regio worden”, aldus Kalloe.
Verergering situatie door aanpak zandwegen in regentijd
De volksvertegenwoordiger dringt aan op een onderzoek door de huidige minister van LVV, Lekhram Soerdjan, naar al deze voornoemde misstanden. “De verkiezingen in 2020 naderen, dus ik weet dat zij zullen proberen om zeker 1 tot 2 van de 10 beloofde zaken zogenaamd te realiseren. Hierdoor gaat men alles weer met de mantel der liefde bedekken en zand strooien in de ogen van de boeren. “Kijkt u maar naar deplorabele staat van de zandwegen in Nickerie, Saramacca en Commewijne. Nu rennen zij om te kijken waar zij middels een paar ladingen zand de grote kuilen kunnen dichten. Zo werkt het niet regering, want u hebt verzuimd dat in de droge tijd aan te pakken. De Krappahoeklaan in Nickerie is tig keren aangehaald. Door de verergering van deze zogenaamde aanpak kunnen kinderen niet naar school en kunnen mensen hun werkplek niet bereiken. De ontplooiingskansen van deze mensen wordt door slechte infrastructuur gestagneerd”, aldus Kalloe.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!