Tsang nog bezig met organogram Tourism Project Support Unit

Tsang nog bezig met organogram Tourism Project Support Unit1Het ligt in de bedoeling dat in het tweede kwartaal van 2018 de Suriname Toerisme Autoriteit (STA) een feit is. De toerisme raamwet en de wet op instelling Suriname Toerisme Autoriteit moeten volgens het Nationaal Strategisch Toerismeplan 2018-2030 (NST) door De Nationale Assemblee nog worden goedgekeurd en doorgevoerd ter facilitering van de sector. De toerismewet blijkt nog niet in DNA te zijn aangekomen. Het moest de weg bewandelen van Handel, Industrie en Toerisme, Raad van Ministers, Staatsraad en DNA. En dit allemaal in het tweede kwartaal.
TPSU on hold na wisseling wacht
Bij de aanbieding van het plan aan ex-minister Ferdinand Welzijn is benadrukt dat het toerismebeleid in verhoogd tempo zou worden uitgevoerd en voortgezet met het opzetten van een Tourism Project Support Unit (TPSU). Deze zou de stappen zoals genoemd in het NST moeten uitvoeren om duurzame ontwikkeling in de toerismesector teweeg te brengen.
Dagblad Suriname vernam van haar bronnen dat de TPSU bij wisseling van de wacht bij het ministerie tijdelijk tot stilstand kwam, vanwege veranderde beleidsinzichten. DBS vroeg minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme wat er nu precies gaande is rond deze unit. Hij kon meedelen dat de operaties van deze unit nog on hold zijn. “Ik ben bezig het organogram om te gooien”, zegt Tsang. De unit werkt nu dus niet. Tsang werd gevraagd als er een tijdslijn is verbonden aan het rondkrijgen van dit proces om de unit vervolgens aan het werk te krijgen. Zijn reactie op de vraag ‘wanneer zou het rond moeten zijn?’, was: ‘zo spoedig als mogelijk’.
Vooruitlopend op deze ontwikkeling werd bij de Stichting Toerisme Suriname (STS) al flink afgebouwd. Deze stichting was aldoor bezig met het promoten van de toerismesector in Suriname, maar kwam er vanwege de minder sterke ondersteuning (vanuit de overheid vooral) niet door heen. Tijdens het bewind van minister Welzijn werd de stichting niet betrokken bij de TPSU. Ook bij het opstellen van het NST werd de stichting niet betrokken. Deze laatste twee feiten worden bevestigd door gewezen stichtingsvoorzitter Ann Hermelijn.
Toerisme is sector overschrijdend
Om in staat te zijn een prudent toerisme beleid te voeren, is de institutionele versterking van publieke en private instituties van belang. Toerisme is sector overschrijdend. Een volledige overheidsondersteuning is van belang: een “all government approach”, zoals het NST het ook noemt. Literatuurstudie heeft uitgewezen dat toerismegroei bevorderd wordt en van invloed is op de handel. Het draagt bij aan economische groei, stimuleert betalingen en heeft ook een direct effect op werkgelegenheid. Het heeft verder ook zijn invloed op netwerken tussen lokale toerismeautoriteiten en overheden en financiële instituten. Inrichting van de dataverzameling om uiteindelijk een gedegen beleid te voeren, is een cruciaal onderdeel van management en organisatie van toerisme. De oprichting en operationalisering van een toerismeautoriteit moest dan als belangrijke mijlpaal worden aangemerkt.
Een gericht beleid wordt geïmplementeerd voor het sturen van toerismeontwikkeling en groei. Belangrijk is dat in de eerste fase een sterk en volledig toegewijd team wordt ingezet om het proces te begeleiden. Het plan had daarom een TPSU aanbevolen om het geheel proces te begeleiden en de specifieke gerichte lobby te plegen om alle neuzen van partners in één richting te krijgen. De TPSU moet ophouden te bestaan, zodra de toerismeautoriteit operationeel is. De STA is na overname het overkoepelend instituut, dat richting zal moeten geven aan toerismebeleid in Suriname. Het zal als belangrijke organisatie moeten functioneren om de relatie publieke en private sector te reguleren en erop toe te zien dat er sprake is van effectiviteit en efficiëntie in het toerismegebeuren en beleid. Het plan was duidelijk: ‘De toerismesector zal slechts tot de top industrie kunnen uitgroeien als de totale overheid zich committeert aan de strategie’.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!