Dag van Nationale Rouw op 28 juni te Redi Doti

1Humphry JeroeOp 28 juni wordt voor de derde keer de Dag van Nationale Rouw gehouden. Dit jaar wordt deze dag herdacht te Redi Doti, Para. Dit deelde Humphry Jeroe, voorzitter van de Nationale Commissie en Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, gisteren op een persconferentie. Volgens de commissievoorzitter is gebleken dat onder de groep van ex-militairen zich ook slachtoffers bevinden van politiek geweld. “Wij hebben als comité opgemerkt dat er langzamerhand een soort negatief imago van deze groep in de samenleving is ontstaan. Het moment dat deze mannen hun stem laten horen, dan zegt men: ‘meki deng mang hori deng mofo’. Maar als wij kijken naar de bijdrage die een aantal van deze mannen geleverd hebben door te strijden voor het land en volk, dan vinden wij dat de beleidsmakers aandacht moeten kunnen schenken aan de problemen van deze jongens”, benadrukte Jeroe. Volgens hem heeft het comité met een deel van deze groep gesproken, waarna ook documenten in ontvangst zijn genomen. De problemen die zij ondervinden hebben merendeel te maken met huisvesting, psychologische problemen, gebrek aan medische verzekering en herstel in salariëring. Momenteel is het comité bezig een analyse te maken, zodat contact opgenomen kan worden met beleidsmakers en andere relevante personen voor het verkrijgen van hulp. Het streven is om zelf met de president en deskundigen te praten over de problemen van deze ex-militairen.
Redi Doti heeft ook geleden onder politiek geweld
Gekozen is voor Redi Doti, omdat deze plaats ook te maken heeft gehad met politiek geweld tijdens de binnenlandse oorlog. “Ten tijde van de binnenlandse oorlog moest het dorp geëvacueerd worden, waardoor de bewoners door de onveilige situatie moesten vluchten naar Paramaribo. Toen was ik nog een jongetje van 11 jaar en wij dachten dat wij voor enkele dagen maar naar Paramaribo zouden komen, maar wij hebben 4 jaren lang in Paramaribo moeten blijven”, zei Lesley Artist, kapitein van Redi Doti. Volgens hem bleek bij terugkeer dat het dorp gedeeltelijk verwoest was doordat huizen in brand waren gestoken of kapot waren geschoten. De wederopbouw heeft enkele jaren geduurd. “Daarom ondersteunen wij deze activiteiten voor honderd procent”, aldus Artist.
Kransleggingen bij monument Wonnie Stuger
Naast de vele slachtoffers van politie geweld zullen volgens Jeroe ook president Desi Bouterse, vicepresident Ashwin Adhin, ministers en districtscommissarissen worden uitgenodigd voor de activiteiten zowel te Paramaribo en Redi Doti. De agenda van dit jaar ziet er anders uit. In de ochtenduren van 28 juni zal in Paramaribo het pad van verzoening worden afgewerkt met het leggen van kransen bij Bastion Veere en het monument van de gevallen van de binnenlandse oorlog. Na een toespraak van de minister van Binnenlandse Zaken zal het comité zich verplaatsen naar Redi Doti. Edwin Gefferie benadrukte dat de commissie alles in het werk heeft gesteld om dezelfde kwaliteit van vorig jaar in Paramaribo naar Redi Doti te brengen. “Wij hebben gepland om de mensen reeds om 15.30 uur te ontvangen, waarna de activiteiten te Redi Doti kunnen opstarten om 16.00 uur”, aldus Gefferie. Activiteiten hier zullen bestaan uit toespraken, gebeden, culturele optredens en kransleggingen bij het monument van Wonnie Stuger.
Wie is Wonnie Stuger?
Artist voegde eraan toe dat dit monument in 2008 is opgezet ter nagedachtenis van de onderwijsgevende Wonnie Stuger. “Zij is daar geboren, getogen en getrouwd. Zij was daar ook gekend als de pionier van het onderwijs. In haar eentje heeft zij ervoor gezorgd onderwijs te verzorgen in de dorpen Redi Doti, Carolina, Cassipora en omgeving. Zij was ook bekend als moeder van de dorpen: wanneer er problemen waren, gingen de meeste vrouwen naar haar”, benadrukte Artist. Na de binnenlandse oorlog is Stuger teruggekeerd om ook in haar eentje het onderwijsproces samen met haar man voort te zetten. Stuger overleed na een kort ziekbed, waarna ‘het Juf Wonnie Stuger plein’ is opgezet.
Applicatie ontwikkeld
Het comité wil ook de administratie van de slachtoffers op een professionele manier opvoeren, zodat de positie van deze mensen beter in kaart kan worden gebracht. Dit zal het comité ook in een betere positie brengen in de onderhandelingen met de overheid om te komen tot een compensatie. Hiervoor zal een applicatie worden gesponsord door Amrit Applications. Dew Baboeram is momenteel in Nederland bezig dit alles in orde te krijgen.
Vervoer
Het comité is ook bezig met de Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname (Vids) na te gaan hoe de mensen van de verschillende dorpen van en naar Redi Doti zullen worden getransporteerd. Personen uit Paramaribo, die jaarlijks meedoen aan deze activiteiten, worden ook niet in de steek gelaten. Het comité heeft daarvoor een bus ter beschikking gesteld, die op het terrein nabij Fort Zeelandia zal worden gestationeerd. Deze bus vertrekt om 14.00 uur vanuit Paramaribo.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!