SPBA: ‘Rijstsector staat op instorten’

De rijstsector staat op instorten, vindt de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw. In gesprek met Dagblad Suriname verwijt hij de beleidsmakers ervan dat de totale ingezaaide padie nog steeds niet afgeoogst is. Zeker 1.800 tot 2.000 hectare padie staat nog steeds op de rijstvelden te wachten om afgeoogst te worden. Maar de regen vormt een ernstige belemmering voor dit proces.
Oemraw is van oordeel dat indien de overheid bij de inzaai consequent zorggedragen zou hebben voor het operationeel stellen van de Wakaypomp en het op volle toeren draaien van het pompgemaal te Wageningen, zij hun padie niet in de regenperiode zouden oogsten. ‘Ja, we hebben te laat water gekregen, het is regel dat wanneer de Wakaypomp 12 dagen draait, wij dan 2 weken moeten wachten totdat er weer brandstof is geleverd om te draaien. En wanneer de brandstof is aangekomen, gaat de pomp weer 12 dagen draaien om daarna 2 weken stilt e liggen. En zo gaat het maar door’, zegt Oemraw gebelgd. Hij heeft ook geen goed woord over voor het pompgemaal te Wageningen. ‘Ja, dat is ook eeuwig defect.’
Vanwege de regen zijn de kleidammen modderig en blubberig geworden. Zodanig, dat zelfs de combine die moet zorgdragen voor de oogst, vast komt te zitten in de blubber. Oogsten in de regen brengt extra onkosten met zich mee voor de rijstboer. Zo moet voor een baal padie extra SRD 9 neergeteld worden om die te vervoeren tot naar het geasfalteerd weggedeelte. ‘En dan horen we ook nog dat de brandstof de volgende week weer gaat stijgen. De brandstofprijs gaat omhoog, de prijs van alles gaat omhoog. Alleen de padieprijs gaat niet omhoog, die gaat juist omlaag’, verzucht Oemraw.
Waar aan het begin van de oogst een baal padie voor SRD 105 werd opgekocht, is deze inmiddels gekelderd naar SRD 85. Als argument voor de prijsdaling worden verschillende zaken aangehaald door de opkopers. ‘Dan horen we dat de export niet goed op gang is en dat de schuren bijna vol zijn, dan horen we dat de kwaliteit niet goed is. Maar dit is niet waar. Ik kan u zeggen dat de kwaliteit van de padie wel goed is’, bevestigt Oemraw.
De voorzitter van de SPBA heeft graag dat de overheid een aantal zaken aanpakt. Een van deze zaken is het opschonen van de dichtgeslibde primaire kanalen. ‘Momenteel is een machine bezig. Maar één machine is veels te weinig.’ Hij heeft ook graag dat de kleiwegen worden bezand en de kapotte bruggen worden gerenoveerd, zodat er niet onnodig onkosten gemaakt worden door de lange afstanden die afgelegd moeten worden bij het afvoeren van de afgeoogste padie.
De inzaai is reeds geruime tijd aangevangen. Maar ook dit verloopt heel erg traag. Gedurende deze periode, medio mei zou zeker een hoeveelheid van 2.000 tot 3.000 hectare ingezaaid moeten zijn. Maar de harde realiteit wijst uit dat er nog geen 1.000 hectare is ingezaaid.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!