Doksenclub voorzichtig optimistisch over exportbelofte Trinidad & Tobago

Vanaf juni moet het mogelijk zijn doksenvlees uit Suriname op de Trinidadiaanse markt af te zetten. Het parlement van Trinidad & Tobago heeft hiertoe ongeveer anderhalve week terug goedkeuring gegeven. De goedkeuring zal formeel in het gewijzigd wetsontwerp worden afgekondigd, welke volgens Trinidad en Tobago twee weken kan duren. De Surinaamse vleesexporteur De Doksenclub strijdt al jaren om de export op poten te zetten richting Trinidad. Gerard van den Bergh, CEO van Doksenclub, is voorzichtig optimistisch over de belofte van de Trinidadiaanse minister van Handel. “Als dat de bekende twee Trinidadiaanse weekjes zijn, dan zou het ook twee maanden of twee kwartalen kunnen worden. Wij moeten niet te vroeg juichen”, zegt de ondernemer aan Dagblad Suriname. Wil Suriname doksenvlees naar Trinidad en Tobago exporteren, dan moeten de autoriteiten van dit land Suriname eerst op de lijst van “approved countries for importation of poultry and poultry products” plaatsen. De Doksenclub-eigenaar voert aan dat dit een proces is dat toch wat tijd in beslag kan nemen, omdat de stukken van het parlement nog steeds bij de advocaat-generaal van het Caribisch land liggen, terwijl deze een aantal weken terug zijn goedgekeurd. Na goedkeuring van de advocaat-generaal zal ook de Veterinaire Dienst van T&T groenlicht moeten geven. “Het is alleen nu medegedeeld in Coted. De Veterinaire Dienst bepaalt de eisen die in het gezondheidscertificaat moeten komen. Indien zij eisen aan het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt in Suriname stellen waaraan hij niet kan voldoen, dan kunnen wij nog steeds niet exporteren. Wij moeten daarom voorzichtig zijn dat wij niet blij worden gemaakt met een dode mus”, aldus Van den Bergh.

‘Ik geloof niet dat ik deze maand kan exporteren’
De regering van Trinidad en Tobago heeft in november 2017 het voorstel voor de import van doksenvlees uit Suriname voorgelegd aan haar parlement. De goedkeuring van dit voorstel bleef echter uit. Van den Bergh is daarom ingenomen met de aandacht die HI&T-minister Stephen Tsang en zijn voorganger Ferdinand Welzijn aan dit onderwerp hebben besteed. “Maar als de minister net zo lang bezig was geweest met de Doksenclub als ik, dan was hij ook een beetje voorzichtig mee omgegaan. Ik geloof niet dat ik deze maand kan exporteren. Ik hoop het van wel, maar gezien de ervaring met Trinidad &Tobago ben ik voorzichtig”, aldus Van den Bergh.
Behoorlijke inkomstenderving afgelopen vier jaar
Van den Bergh benadrukt dat hij al langer dan vier jaar bezig is groen licht te krijgen om doksenvlees naar Trinidad & Tobago te exporteren. Volgens de ondernemer heeft zijn bedrijf hierdoor behoorlijke inkomstenderving geleden. Tegelijkertijd zijn toch verschillende kosten betaald om de standaarden voor export te effectueren. “Ik verwacht dat Trinidad toch wel 5.000 tot 7.500 eenden per maand nodig zal hebben. Dat is toch wel wat aardige omzet die ik eigenlijk vier jaar geleden had kunnen hebben”, aldus de ondernemer.
FR

error: Kopiëren mag niet!