SMNR-programma open voor nieuwe aanmeldingen

De aanmeldingen voor het programma Sustainable Management of Natural Resources (SMNR) staan open. Deze opleiding wordt jaarlijks voor het Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname aangeboden. De universiteit heeft een belangrijke rol in het opleveren van hoger kader. De rol en verantwoordelijkheid van het SMNR richt zich meer op ontwikkeling van sectoren. Dit programma richt zich op 7 sectoren, te weten Duurzame Landbouw, Duurzame Energie, Duurzaam land -en waterbeheer, Biodiversiteit, Duurzaam Bosbouw en Minerale Hulpbronnen.
De opleiding is alleen bestemd voor afgestudeerden van de FTeW. SMNR biedt de afgestudeerde in beginsel de mogelijkheid tot specialisatie. “De universiteit wordt voor een groot deel door de overheid gefinancierd. Wij moeten de overheid dus helpen. Wij willen sociaal maatschappelijke, economische en technische issues waarmee regeringen te kampen hebben, oplossen”, stelt programmacoördinator Riad Nurmohamed.
Het programma draait al 10 jaren. Onlangs kreeg het nog een stuk financiering vanuit het lokaal bedrijfsleven, waardoor het SMNR voor de komende 5 jaren nog kan draaien. Uit het evaluatierapport van de afgelopen 10 jaren blijkt het programma een score van 4 op 5 te hebben gehad. “Dat betekent dat wij heel transparant, duurzaam en effectief zijn”, stelt Nurmohamed.
Ondanks de target heeft het programma echter tot nu toe maar 22 afgestudeerden afgeleverd. De target was aan het begin gesteld op 80. “De maatschappij had gevraag naar 80. Wij hebben maar 22 afgeleverd”, stelt Nurmohamed. De meeste studenten laten het volgens Nurmohamed liggen bij het laatste deel van de opleiding (de master thesis). Hij zoekt de oorzaak in mogelijke praktische (sociale) problemen waar studenten mee te kampen hebben. Hij benadrukt echter dat de studenten heel weinig betalen voor dit programma. Het bedrijfsleven betaalt zeker 90% van de opleiding, terwijl de student met maar 10% van de kosten inkomt. “Dat moet een stimulans zijn voor de studenten. Natuurlijk zijn wij ook heel streng. Wij zijn al heel streng vanaf de selectie”, aldus Nurmohamed. Jaarlijks zijn er ongeveer 15 plekken voor studenten die zich willen scholen. Ongeveer 60% van de docenten van het SMNR-programma zijn afkomstig van de universiteit. De rest komt uit het buitenland. Na 5 jaren zal er wederom een evaluatie komen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!