Bouterse: “Wij hopen beter”

President Desi Bouterse
President Desi Bouterse
President Desi Bouterse heeft op 4 april 2018 wederom 5 nieuwe ministers beëdigd. De nieuwe ministers zijn geworden Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme), Lekhram Soerdjan (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Stuart Getrouw (Justitie en Politie) en Lalini Gopal (Sport en Jeugdzaken). Antoine Elias zal benoemd worden tot minister van Volksgezondheid, echter is hij uitlading. Die beëdiging is verschoven naar een later tijdstip. Minister Patrick Pengel is nu de ex-topman op Volksgezondheid en verhuist naar Openbare Werken, Transport en Communicatie. Bouterse stelt dat er andersoortige deskundigheid en bekwaamheden vereist zijn om het werk verder te trekken.
Zwaktes beleidsvoering
De recessie heeft van bestuurders op elk niveau veel energie gekost. Hierdoor konden zaken ter leniging van de noden van het volk niet naar volle tevredenheid van allen worden uitgevoerd. Als één van de zwaktes binnen de beleidsvoering noemde Bouterse de afgenomen levenstandaard van het volk, die sinds de devaluatie van de SRD in 2016 nog niet een gewenst niveau heeft bereikt. Op het prijzenfront vindt Bouterse de situatie voor de consument nog weinig fraai te noemen. Het taai probleem is nog steeds de wisselkoers, ondanks een bepaalde vertoonde stabiliteit. De koers is niet naar een werkbaar en productie stimulerend niveau gedaald. Verder haalde Bouterse de achterstanden aan van betalingen aan hen die rechtens in aanmerking voor komen. Hij noemde ook de vele gecompliceerde problemen die in de medische sector voorkomen. “Wij hopen beter. Wij zijn ervan overtuigd, dat wij met de steun van alle stakeholders er het beter van zullen maken”, stelt Bouterse.
Sterke kanten
Het is de regering ook gelukt om een aantal dringende zaken te entameren. Bouterse is tevreden over het financieel beleid dat gevoerd is, waardoor elke maand de bijkans 50.000 ambtenaren op tijd zijn uitbetaald. “Het is een enorme inspanning. Het lijkt alsof het vanzelfsprekend is, zozeer dat niemand hierin een hele grote verdienste van de regering ziet. Dat dit kon en kan, is een enorme geruststelling voor ons”, meent het staatshoofd. De president noemde voorts de inspanningen op het gebied van watervoorziening en elektrificatie als goede verworvenheden. Verbetering van infrastructuur (asfaltering en bouwen van bruggen) gaat onverkort door in het land. Hij noemde ook als sterk punt de activiteiten met betrekking tot de huizenbouw. Tot slot verwees Bouterse naar het gegeven dat het sinds enige maanden stukken beter gaat in de mijnbouwsector (goud en olie). Eveneens ziet hij de agrarische sector, toerisme en ICT veelbelovend ontwikkelen.
Tweede helft regering Bouterse 2
De regering is in haar derde regeerjaar tevens op de helft van haar regeerperiode. In de afgelopen helft van deze tweede regeringstermijn heeft de regering het volgens Bouterse niet gemakkelijk gehad. Bouterse memoreerde de recessie van 2015, die hij gerust bestempelt als de grootste economische uitdaging voor Suriname sinds de onafhankelijkheid. De recessie biedt volgens Bouterse echter de kans om de economie eindelijk te diversifiëren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!