Harrypersad Boedhjawan: ‘Aanmoedigen van sport is mijn sport’

Harrypersad Boedhjawan, geflankeerd door vicepresident Jules Ajodhia en DNA-voorzitter Jagernath Lachmon, werd in het jaar 2000 door Sportzaken gekroond tot Sporter van de Eeuw in de categorie ‘Zangvogelsport’
Harrypersad Boedhjawan, geflankeerd door vicepresident Jules Ajodhia en DNA-voorzitter Jagernath Lachmon, werd in het jaar 2000 door Sportzaken gekroond tot Sporter van de Eeuw in de categorie ‘Zangvogelsport’
‘Suriname, dus ook ik voel mij op het moment niet echt gelukkig. Tegenslagen, maatschappelijke, politieke en economische spanning hebben invloed op alles en iedereen. Ik kan het niet verdragen dat het land met een vaart achteruitgaat. Ik maak me zorgen, het verzwakt mijn zelfvertrouwen, de achteruitgang knaagt aan mijn trots en zelfbeeld. Ik denk dat velen, om niet te zeggen iedereen, daarvan kan meepraten’, aldus industrieel Harrypersad Boedhjawan.
Goed voor moraal
Volgens Boedhjawan worden oplossingen voor de negatieve situatie te eenzijdig gezocht in het materiele en het financiële. Er wordt volgens hem te weinig gedaan om de mensen zich behaaglijk te laten voelen. Een schouderklopje, erkenning en waardering van sportverenigingen en sportbeoefenaars doet wonderen. ‘Ik nader de 80, ik voel mij ondanks de crisis aangenaam omdat ik aan sport doe, ik voetbal en geniet van de zangvogelsport. Het ontspant, ‘ontstrest’, is gezond, zorgt voor het leggen van sociale contacten, het maken van vrienden en is goed voor mijn moraal. Ik ben geen psycholoog, maar iedereen kan aanvoelen wat ik voel en bedoel.’
Sportieve momenten
Boedhjawan is voorzitter geweest van de voetbalvereniging Voorwaarts en in het jaar 2000 werd hij door Sportzaken gekroond tot Sporter van de Eeuw in de categorie ‘Zangvogelsport’. “Ik heb in de sport mooie momenten gekend. Bijvoorbeeld het helpen neerzetten van het Voorwaarts Stadion was voor mij een hoogtepunt. Maar het gelukkigst voelde ik mij toen ik als zangvogelsportliefhebber de waardigheid van Sporter van de Eeuw kreeg toegekend. Deze eer heeft mij persoonlijk goed gedaan. Dit teken van waardering maakte het aanmoedigen van sport tot mijn sport. Ik ben een sportsupporter, ik groei en geniet ervan om sporters aan te moedigen, op de eerste plaats door zelf mee te doen. Het gaat mij niet alleen om fitheid, maar ook om het geestelijke welzijn.”
Verenigingsgebouw voor de Zangvogelbond
In oktober aanstaande zal de Zangvogelbond zijn 55-jarig bestaan vieren. Boedhjawan: “Onlangs is een nieuw bestuur onder voorzitterschap van Soenderpersad Hanoeman gekozen. Er wordt gewerkt aan een feestprogramma, dat het sportklimaat in Suriname helpt bevorderen. Ik ben de mening toegedaan dat het beschikken over een eigen verenigingsgebouw de zangvogelsport ten goede zal komen. Ik beijver mij daarom om dit streven te verwezenlijken. Ik heb een locatie in de Cultuurtuin, nabij de dierentuin op het oog. Aan de regering wordt gevraagd het terrein toe te wijzen aan de bond. Het zou een enorme aanmoediging zijn voor de unieke zangvogelsport van Suriname”.
HD

error: Kopiëren mag niet!