Herstel Zwartenhovenbrugstraat vraagt meer werk zonder meer kosten

‘Wij zijn op schema, de asfaltering van en het leggen van een nieuw rioleringssysteem in de sectie van de Zwartenhovenbrugstraat, gelegen tussen de Dr. J.F. Nassylaan en de Keizerstraat, wordt zoals is opgenomen in het uitvoeringscontract eind april opgeleverd’, aldus Farsi Khudabux van Aannemingsmaatschappij Baitali NV.
Geen prijsstijging
Het vernieuwen van de riolering en de asfaltering van de Zwartenhovenbrugstraat werd in 2007 via openbare inschrijving voor een bedrag van US$ 11.5 gegund aan de wegenbouwer Baitali. Ondanks de schommelingen en erupties als de koersontwikkeling van de SRD, die zich tussen toen en 2017 hebben voorgedaan, wordt het werk, na tien jaar voor hetzelfde bedrag uitgevoerd. Volgens Khudabux hebben zich gedurende deze periode ook inflaties en prijsontwikkelingen voorgedaan in de dollarsfeer, die door het risicoprofiel van de overeenkomst met de overheid zijn opgevangen.
Voorwaarden versoepeld
‘Bij de aanvang van de werkzaamheden in november hebben wij de overheid kunnen meedelen dat er geen bijkomende kosten zijn. Bovendien gebben wij rekening houdende met de zwakke financiële positie van de overheid de voorwaarden versoepeld, wij zijn meegegaan met minder aanbetaling, lagere aflossing gespreid over een paar jaar.’
Meer werk zonder meer kosten
Tijdens de uitvoering is Baitali gestuit op onvoorziene omstandigheden die bij het openbreken van het trottoir en het wegdek aan het licht kwamen. Het brengt meer werk en meer kosten met zich mee, die worden goedgemaakt door de post ‘Onvoorziene Uitgaven’. De Zwartenhovenbrugstraat kan niet als een weg op zich beschouwd worden. Het vijftig jaar oude rioleringssysteem is een deel van een netwerk waarmee rekening dient te worden gehouden.
Kritiek
‘De uitvoering schiet niet op. Men gaat met een slakkengangetje te werk. De omleiding van het verkeer zorgt voor opstoppingen in de binnenstad. Waarom wordt er niet gedurende de avonduren en/of op zon en feestdagen gewerkt?’, luidt de kritiek. Khudabux: ‘De omleiding van het verkeer is een aangelegenheid van overheidsdiensten, met name de verkeerspolitie. Dat er langzaam tewerk wordt gegaan is een verkeerde mening. Bij de uitvoering van het werk zijn er ook utiliteitswerken, waarbij de SWM, de EBS en Telesur zijn betrokken. De samenwerking vindt gecoördineerd en naar tevredenheid plaats. Het is niet vanzelfsprekend dat werken gedurende de avonduren, op zon- en feestdagen het werk vlotter zal doen verlopen. Er dient rekening te worden gehouden met de werkwijze en het tempo van de utiliteitsbedrijven. Als wij harder lopen, zou het werk uit zijn evenwicht kunnen raken. Bij doorwerken gedurende de avonduren moet er rekening worden gehouden met de nachtrust van de bewoners in de buurt. Er zijn ook hotels in de omgeving die geluids- en ander overlast niet kunnen hebben.’ Er komt volgens de bekomen informatie wel een moment waarop er meer shifts gedraaid en in de avonduren gewerkt zal worden.
HD

error: Kopiëren mag niet!