SZF-huisartsen moeten patiëntenbestand uiterlijk eind april 2018 inkrimpen

De huisartsen die aangesloten zijn bij de grootste zorgverzekeraar Staatsziekenfonds (SZF), zitten wederom in een lastig parket. Een deel van het patiëntenbestand moet namelijk uiterlijk eind april 2018 afgevoerd worden, wat dus onder andere een zekere mate van inkomstenderving inhoudt. Dit bevestigt huisarts Harold Ashim tegenover Dagblad Suriname. Hij deelde mee dat SZF een aantal huisartsen reeds in 2017 in kennis heeft gesteld over de inkrimping van het patiëntenbestand. Het betreft artsen die een groot overschot hebben aan personen die medische hulp behoeven. Ashim heeft op zich geen bezwaar tegen deze regeling, echter vraagt hij zich af waarom de huisartsen in een dilemma worden geplaatst. “Bij mij zijn er ongeveer 600 patiënten die afgevoerd moeten worden. Ik heb die patiënten niet geroepen, hoe moet ik ze nu overtuigen om weg te gaan? Waarom kan SZF dat niet zelf doen?” Het betreft voornamelijk patiënten die overgeheveld zijn van de verzekeringsmaatschappij Self Reliance naar SZF. Indien de huisartsen geen gehoor geven aan deze regeling, kunnen ze fluiten naar de financiële vergoeding voor het behandelen van personen die afgevoerd moeten worden. “Het teveel aan patiënten komt bovendien niet door de huisartsen, maar door de overheveling naar SZF. We nemen wel geen nieuwe inschrijvingen meer aan.” Volgens Ashim dient een huisarts het maximum van 1500 patiënten niet te overschrijden. Het overstappen naar een andere arts is overigens iets dat patiënten niet graag doen. Immers, de jarenlange band en het vertrouwen dat gaandeweg met de huisarts is ontstaan, is nogal moeilijk los te laten. “De vrije keus van de patiënten om zelf een arts te kiezen, wordt ook terzijde geschoven”, aldus Ashim.
KSR

error: Kopiëren mag niet!