Gajadien: “Minister Dodson liegt constant”

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) met zijn zoveelste verdediging van de goudzoekende scalians, Suriname en de burgers internationaal te schande zet. De bewindsman heeft in het weekend middels een persbericht meegedeeld dat scalians op het stuwmeer bezig zijn kwik op te ruimen en niet naar goud te zoeken. “Zelfs deskundigen vinden dat Dodson de samenleving voor de gek houdt. Minister Dodson liegt constant en dat wordt nu wel een beetje te veel”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Er zijn al sinds het aantreden van deze regering klachten en berichten over scalians op kreken, rivieren en stuwmeren in Suriname. Door hun activiteiten wordt het water onbevaarbaar gemaakt, flora en fauna worden vernietigd, terwijl het water door omwoelen van de rivierbedding ook ernstig wordt bevuild. Volgens Gajadien wordt het tijd om het voorbeeld van buurland Frans-Guyana op te volgen en alle drijvende goudfabrieken gelijk bij ontdekking te vernietigen. Het is volgens hem vooral te kwalijk dat de namen van de echte ‘goddelijke figuren’ achter deze drijvende goudfabrieken nimmer worden prijsgegeven. Slechts vier van de negen namen uit een ‘flash report’ uit 2016 zijn bekend die eerder toestemming hadden om in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek activiteiten te ontplooien. Het gaat om Armadillo Mining NV, Hager Mining NV, JPP International NV en Maxi Goldmining NV. Het is volgens de VHP’er echter niet duidelijk wie de mensen zijn die nu bezig zijn op het stuwmeer. Hij vermoedt dat politieke toppers een flinke vinger in de pap hebben.
Dodson verzint steeds nieuwe verhalen
Uit een gesprek van de krant met de bewindsman, ontkent hij de opruiming van kwik als reden te hebben aangegeven aan het Nationaal Informatie Instituut (NII). Volgens Dodson is gratis hulp van de scalians ingeroepen om de omvang van kwikvervuiling en kwikgebruik in kaart te brengen. Gajadien blijft erbij dat Dodson verhalen verzint om zaken die duidelijk krom zijn, recht te praten. Volgens hem is de minister als pion bezig belangen van zijn ‘bazen’ veilig te stellen. “Dezelfde Dodson beweerde enkele maanden terug dat een scalian op het stuwmeer werd weggesleept door de Commissie Ordening Goudsector, maar op videobeelden van een burger was duidelijk te zien dat de boot bezig was met goudwinningsactiviteiten en dat OGS niet te zien was. Dodson is steeds bezig om de samenleving te misleiden. Ik heb al eerder aangegeven in De Nationale Assemblee dat deze minister hier een kampioen in is. Pionnen als deze type ministers benadelen de samenleving zwaar ten eigen bate”, aldus de politicus. Hij vindt het vooral vreemd dat deze scalians het onderzoek gratis verrichten. De politicus vermoedt dat er meer achter dit besluit ligt.
Motie van wantrouwen indienen tegen minister
Het feit dat de coalitie deze belachelijke uitspraken steeds tolereert en geen stappen onderneemt om een motie van wantrouwen tegen de minister of de regering in te dienen, betekent volgens Gajadien dat zij willens en wetens meewerkt om het milieu van het land verder te vernietigen. Hij is er bovendien verzekerd van dat de zogenaamde kosten voor kwik-opruiming veel hoger zijn, dan uit de activiteiten van negen scalians in 2016 in het Sarakreekgebied is verdiend. De geschatte netto-opbrengst van deze scalians is bijkans USD 8,3 miljoen oftewel ruim SRD 52 miljoen. Uit een ‘flash report’ van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen blijkt dat totaal ongeveer SRD 917 duizend aan belasting is betaald voor de productie van negen scalians. “Deze minister is in mijn ogen niet meer te handhaven, want hij doet er alles aan om zijn stoel te behouden, terwijl allang andere kandidaten gepolst zijn op NH. Het ziet er bovendien naar uit dat deze minister vermoedelijk meer geld uitgeeft voor de staat om kwik op te ruimen of een studie, dan de inkomsten die verkregen zijn uit de scalian-activiteiten”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!