DVS organiseert thema-avond:Verband tussen hartziekten en diabetes mellitus

3DVS organiseert thema avondDe Diabetesvereniging Suriname (DVS) zal op donderdag 25 januari 2018 een thema-avond organiseren over hartziekten bij diabetes mellitus. De inleider op de avond is de cardioloog Z. Jagernath. DVS is een patiëntenvereniging van diabeten. De vereniging nodigt maandelijks specialisten of deskundigen uit om een voor diabeten belangrijk onderwerp te bespreken. Zij wenst hiermee een bijdrage te leveren door het geven van voorlichting, educatie, awareness inzake behandeling en preventie van diabetes.
Hart- en vaatziekten en diabetes gaan vaak samen
Hart- en vaatziekten en diabetes mellitus (suikerziekte/diabetes) gaan vaak samen. De symptomen van diabetes zijn lang niet altijd duidelijk, wat ervoor zorgt dat men deze ziekte vaak laat ontdekt. Er kunnen dan al problemen in het lichaam zijn ontstaan. Vrijwel alle mensen met diabetes krijgen vroeg of laat te maken met minstens één diabetescomplicatie, zoals oog- en nierproblemen, vaatproblemen met als gevolg een hartinfarct, herseninfarct of afsluiting van andere slagaders. Soms is dát pas het moment dat diabetes wordt ontdekt. Vandaar dat het belangrijk is je tijdig te laten onderzoeken, zodat eventuele behandeling ook tijdig kan beginnen. Mensen met diabetes lopen een grotere kans op een hart- of vaatziekte. Dit komt vooral door dat bij diabetes niet alleen de glucosestofwisseling verstoord wordt, maar vaak ook de vetstofwisseling. Dat betekent dat het gehalte van vetten in het bloed ontregeld raakt. Er is een te hoog gehalte van het ‘slechte’ cholesterol, een te laag gehalte van het ‘goede’ cholesterol en te veel triglyceriden (dat zijn ongezonde vetdeeltjes in het bloed). Door deze verkeerde verhoudingen stijgt het risico op hart- en vaatziekten. Overgewicht is ook een belangrijke oorzaak, omdat dit de stofwisseling verstoort, vooral bij veel buikvet. Bij mensen met diabetes gaat de ontwikkeling van slagaderverkalking sneller dan bij mensen zonder diabetes. Slagaderverkalking is de oorzaak van veel hart- en vaatziekten. Bijna driekwart van de mensen met diabetes overlijdt aan hart- en vaatproblemen, vooral door ziekten van de kransslagaders van het hart. Het hartinfarct is daar een voorbeeld van. Maar ook een beroerte is een veel voorkomende doodsoorzaak bij mensen met diabetes.
Gezonde levensstijl vereist
Zaken die de patiënt zelf kan doen om zich te beschermen zijn te letten op het gewicht en de middelomtrek te meten. Het doel is altijd te streven naar een tailleomtrek van kleiner dan 80 cm voor vrouwen en kleiner dan 94 cm voor mannen. Verder te letten op je vetgehalte, waarbij het belangrijk is de Body Mass Index te meten. Een gezonde leefstijl is niet alleen gunstig voor je gewicht, maar houdt ook hart en vaten in conditie en verkleint zo de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Vervolgens vormen zaken als niet roken, meer beweging en een gezond voedingspatroon de pijlers van een gezonde leefstijl.

error: Kopiëren mag niet!